Actualitate

Congresul European de Spectroscopie Moleculară se ține la Cluj

<p><strong><img src="documente/stories/2012/08_august/22/02 congres.jpg" border="0" style="margin: 2px 5px; float: left;" />Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca găzduieşte, în perioada 26 – 31 august, ediţia a 31-a a Congresului European de Spectroscopie Moleculară (EUCMOS 2012), organizat pentru prima dată în România. </strong></p>

 


 

Peste 300 participanţi, cercetători de renume din mai multe domenii, din ţări precum SUA, Canda, Japonia sau Germania se vor afla la Cluj-Napoca.


Congresul European de Spectroscopie Moleculară (EUCMOS 2012), un eveniment ştiinţific internaţional de lungă tradiţie şi cu o reputaţie deosebită în rândul cercetătorilor din domeniul ştiinţelor naturii, va fi organizat, anul acesta, pentru prima dată în Romania de către Facultatea de  Fizică a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

În perioada 26 – 31 august, peste 300 participanţi, cercetători de renume din domeniul ştiinţelor naturii, fizicieni, chimişti, biologi, medici, farmacişti din SUA, Canada, Japonia, Germania, Franţa, Italia, Austria, Polonia, Rusia şi alte ţări se vor afla la Cluj-Napoca.


Potrivit Biroului de Presă al UBB, ceremonia de deschidere va avea loc în data de 27 august începând cu ora 9.00 în amfiteatrul Aula Magna din clădirea Facultăţii de Studii Economice şi Gestiunea Afacerilor, în prezenţa preşedintelui Comitetului Internaţional al Congresului EUCMOS, prof. dr. Austin Barnes de la Universitatea Salford din Marea Britanie, al preşedintelui Academiei Române, academician Ionel Haiduc, al rectorului UBB, academician Ioan Aurel Pop, al reprezentanţilor Comitetului de Organizare, prof. dr. Simion Aştilean, prof. dr. Onuc Cozar şi prof. dr. Vasile Chiş precum şi a unui număr însemnat de personalităţi ştiinţifice din ţară şi străinătate, editori ai principalelor reviste de specialitate, rectori de universităţi, directori de institute de cercetare şi firme producătoare de echipamente de cercetare.

Ce este spectroscopia moleculară?


Spectroscopia moleculară este o metodă de cercetare prin care se măsoară şi analizează cantitatea de lumină absorbită, emisă sau împrăştiată de moleculele din compoziţia unui material artificial sau natural, în urma interacţiunii acestuia cu lumina. În ultimii ani, metodele de spectroscopie optică au făcut progrese remarcabile care au condus la lărgirea sferei de aplicabilitate în domenii interdisciplinare care interesează deopotrivă fizica, chimia, biologia, medicina, farmacia, ştiinţa materialelor şi ingineria mediului.

Conform organizatorilor, spectroscopia moleculară este aplicată în mod curent nu numai în laboratoare de analize medicale sau industriale dar şi în dezvoltarea nanotehnologiilor care deschid perspective noi în medicină, cum ar fi de exemplu în diagnosticul şi tratamentul unor boli prin analize spectroscopice deosebit de sensibile la nivelul unei singure molecule.


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter