Actualitate

Clujul ar putea avea două spitale noi: în Floreşti şi Apahida

<p /><strong><img src="documente/stories/2012/08_august/22/06 spital.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Locaţia Spitalului Regional de Urgenţă Cluj rămâne în Floreşti, problemele legate de teren anunţate acum o lună de Consiliul Judeţean fiind de fapt doar nişte neînţelegeri.</strong>

Pe lângă Spitalul Regional de Urgenţă din Floreşti, Clujul ar putea avea încă un spital, în Apahida, pe un teren de 300 de hectare, unde sunt interesate să investească două firme private.

Locaţia Spitalului Regional de Urgenţă Cluj rămâne în Floreşti, după ce în urmă cu aproximativ o lună conducerea Consiliului Judeţean anunţa că sunt probleme legate de retrocedări şi alocări de teren, motive care ar putea duce la mutarea locului de construire a spitalului. Între timp însă, lucrurile s-au clarificat astfel că locul pe care va fi construit spitalul rămâne acelaşi. „Până la urmă este în regulă cu terenul, au fost doar nişte neînţelegeri, astfel că locaţia rămâne tot în Floreşti”, a precizat Horea Uioreanu, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj.


Luna trecută, după ce conducerea Consiliului Judeţean a anunţat că există dificultăţi legate de locaţie şi că ar fi necesară mutarea acesteia, reprezentanţii Comisiei de Sănătate din Consiliul Local au subliniat că nu ar fi impedimente serioase legate de teren astfel că nu considerau oportună mutarea locaţiei. Ulterior, după discuţii cu toţi partenerii implicaţi s-a stabilit că nu există de fapt probleme care să cauzeze schimbarea terenului din Floreşti.

Finanţare pentru spital în 2014


Uioreanu a mai spus că trebuie soluţionate unele aspecte legate de accesul la Drumul Naţional deoarece „nu este aşa simplu precum ne-am dori noi”. Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean, este dificil de realizat accesul la şosea deoarece terenul este destul de mic, circulaţia este intensă pe Drumul Naţional şi trebuie găsită soluţia cea mai potrivită.

Referitor la finanţare, Ministerul Sănătăţii va aloca fonduri pentru Spitalul Regional abia din anul 2014 astfel că atunci vor putea începe efectiv lucrările pentru ridicarea construcţiei.


Interes pentru încă un spital, în Apahida

Horea Uioreanu a afirmat că Primăria din Apahida a pus la dispoziţie un teren de aproximativ 300 de hectare pe care ar putea fi construit încă un spital. „Am oferte de la două firme private pentru Apahida pentru un alt spital. Eu sunt deschis pentru cât mai multe oferte. Nu ştiu dacă spitalul din Apahida ar fi de talia Spitalului Regional, însă, după cum am spus sunt deschis la diferite oferte”, a precizat Uioreanu.


Acum 18 ani, prima tentativă de Spital Regional

În 1994, autorităţile locale au avut primul demers pentru construirea unui spital regional, iar ulterior s-a început construirea obiectivului în Mănăştur, dealul Colina. Clădirea respectivă nu a fost însă terminată niciodată, iar acum este abandonată.
După această tentativă eşuată, în 2004, în timpul mandatului de preşedinte de Consiliu Judeţean al lui Marius Nicoară, s-a adus din nou în prim-plan construirea unui spital regional şi după mai multe discuţii s-a stabilit ca unitatea sanitară să fie ridicată pe un teren în satul Câmpeneşti, comuna Apahida. Iniţial autorităţile locale au dorit actualul teren din Floreşti, dar negocierile cu Ministerul Apărării au eşuat la acea vreme.
În 2008 când la conducerea Consiliului Judeţean Cluj a venit Alin Tişe au fost reluate negocierile pentru terenul din Floreşti. Cu ajutorul premierului de atunci Emil Boc s-a reuşit trecerea terenului la Consiliul Judeţean Cluj.


 

abonare newsletter