Actualitate

Zilele Culturale Maghiare au ajuns la final

<p><strong><img src="documente/stories/2012/08_august/20/zile cutl ung.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />A treia ediţie a festivalului Zilele Culturale Maghiare a ajuns la final, astăzi (luni) fiind ultima zi în care publicul mai poate participa la evenimentele şi concertele pregătite de organizatori. </strong></p>

Azi, luni, este ultima zi a festivalului Zilele Culturale Maghiare care se desfăşoară în perioada 13 – 20 august la Cluj-Napoca. Foc de tabără, degustare de vinuri, operă rock şi focuri de artificii sunt evenimentele cu care organizatorii îi aşteaptă pe cei interesaţi astăzi.
Între orele 10.00 -14.00 au loc jocuri istorice pentru cei mai mari, dar şi pentru cei mici, în curtea de sport a Liceului Reformat de pe strada Mihail Kogălniceanu. Jocurile sunt despre Sfântul Ştefan, regele maghiarilor, în cadrul cărora, pentru cei mai mari sunt pregătite o oră de istorie, turnir, confecţionare de coifuri şi armături, bombarea metalului, iar cei mai mici au ocazia să îl desenez pe regel. Evenimentul este realizat de Asociaţia Copacul Vieţii, revista pentru copii „Napsugar” şi filiala Cluj a Uniunii Cercetaşilor
Maghiari din România.
De la ora 17.00 este programat focul de tabără al solidarităţii maghiarilor în Cheile Baciului, cu ghid. Cei interesaţi trebuie să ştie că întâlnirea pentru focul de tabără este la capătul de linie al autobuzului 31 din Piaţa Mihai Viteazu.
O oră mai târziu, la Galeria Remenyik Sandor a Episcopiei Evanghelice Lutherane are loc o degustare de vinuri – Casa Vinului FitoMark din Tokaj-hegyalja.
În Piaţa Unirii, de la ora 19.00, publicul este aşteptat la Zrinyi – operă rock, iar la ora 22.00, tot în Piaţa Unirii, este programat un foc de artificii.
Petrecerea de închidere are loc de la ora 23.00, în Cafeneaua Literară Bulgakov, cu cele mai de succes piese de dans maghiare.
Pe parcursul celor şapte zile de festival, cei interesaţi au putut vedea Clujul de sus, din turnul Bisericii Sfântul Mihail, au putut vizita Cimitirul Central, cu ghid bilingv, orgile din bisericile din oraş, au participat la concerte, vizionări de filme, concursuri gastronomice şi degustări de vinuri.
La ediţiile anterioare ale festivalului, zeci de mii de clujeni și turiști din România și din străinătate au umplut Clujul cu ocazia Zilelor Culturale Maghiare, participând la concertele în aer liber, la vernisaje și lansări de carte sau gustând din mâncărurile tradiționale pregătite la terasele de pe strada Kogălniceanu, cu un pahar de bere sau vin.

Foto: facebook.com

abonare newsletter