Actualitate

Asociaţiile de protecţie a animalelor au găsit soluţia pentru eradicarea câinilor fără stăpân

<p /><strong><img src="documente/stories/2012/08_august/14/targ expozitie de caini hiperparada animalelor cora rp 30.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Asociaţiile de protecţie a animalelor propun Primăriei Cluj-Napoca soluţii pentru reducerea numărului câinilor fără stăpân din oraş: înfiinţarea unui Registru de Evidenţă al Câinilor cu Stăpân şi sterilizarea femelelor, iar cei care nu le sterilizează vor plăti o taxă anuală. </strong>

Primăria Cluj-Napoca promite că începând cu anul viitor se va rezolva şi problema lipsei locurilor de plimbare a câinilor, semnalată de ani de zile de stăpânii de animale de companie.
Problema câinilor fără stăpân este o situaţie cu care se confruntă autorităţile locale de mulţi ani, însă până acum nu a fost găsită soluţia optimă, cartierele şi marginea oraşului fiind „presărate” cu câini maidanezi. Asociaţiile de protecţie a animalelor propun Primăriei Cluj-Napoca câteva soluţii pentru rezolvarea acestei probleme, iar soluţiile îi vizează chiar pe stăpânii de câini. Reprezentanţii Biroului Mass-Media din cadrul Primăriei Cluj-Napoca afirmă că luna viitoare va fi organizată o dezbatere publică pe această temă, eveniment la care vor participa reprezentanţii Primăriei, ai asociaţiilor de protecţie a animalelor şi ai Asociaţiei Chinologice, în calitate de reprezentanţi ai stăpânilor de câini.

Asociaţiile propun evidenţa strictă a câinilor cu stăpân

Asociaţia de protecţie a animalelor Nuca a întocmit un proiect de colaborare cu Primăria şi pe baza acestuia să fie întocmită o Hotărâre de Consiliu Local. În document se menţionează clar că eutanasierea câinilor fără stăpân nu este soluţia potrivită pentru dispariţia acestora. Astfel, medicul veterinar Iuliana Zuber, preşedintele Asociaţiei Nuca propune înfiinţarea Registrului de Evidenţă a Câinilor cu Stăpân care se va realiza prin recensământul tuturor câinilor deţinuţi de locuitorii oraşului. În registru vor fi notate toate datele de identificare a câinelui (microcip, vârstă, sex, rasă, dacă este sau nu sterilizat) şi datele stăpânului.  

Taxă anuală pentru cei care nu doresc sterilizarea femelei


Potrivit proiectului, stăpânii de câini care nu doresc să sterilizeze femelele vor plăti o taxă de 50 de lei pe an. „Totodată vor anunţa şi vor permite voluntarilor desemnaţi vizitarea căţelei în cauză la intervalul de şase luni, în maximum 30 de zile după sfârşitul perioadei de călduri”, se arată în proiect. Cei care nu sunt de acord cu vizitele pot depune la Registrul Evidenţă a Câinilor cu Stăpân sau Direcţia Sanitar Veterinară o adeverinţă prin care se menţionează existenţa sau inexistenţa gestaţiei. Refuzul acestei declaraţii prevede o amendă între 50 şi 1.000 lei.

Vânzarea sau donarea puilor, înregistrată

Asociaţia Nuca propune reguli stricte şi când este vorba despre vânzarea sau donarea puilor. Astfel, cel care vinde sau donează un pui trebuie să facă acest lucru pe baza unui contract, iar apoi documentul va fi înregistrat la Registru.
Asociaţiile se obligă să adune fonduri pentru sterilizarea şi microciparea câinilor ai căror stăpâni nu îşi permit acest lucru.
Reprezentanţii asociaţiei consideră că prin controlul strict al câinilor cu stăpân şi sterilizarea acestora se va reduce abandonul câinilor pe stradă.

Câinii vagabonzi provin 95% din abandon


Iuliana Zuber subliniază că populaţia canină fără stăpân din Cluj-Napoca provine 95% din abandon şi peste 60% din cei 95% provin din comunele învecinate. „Zilnic simt abandonaţi câini adulţi nesterilizaţi, dar şi mai îngrijorător este numărul mare de abandonuri, pe domeniul public, a puilor fără femele de la care provin”, adaugă Zuber.

18.000 euro pentru locuri de plimbare a câinilor

Reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca promit ca începând de anul viitor să înceapă rezolvarea lipsei locurilor de plimbare a câinilor, problemă semnalată de toţi proprietarii de animale de companie. Oana Buzatu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca afirmă că, deocamdată, au fost identificate două locuri pentru plimbarea câinilor: în zona Aleii Slănic din cartierul Gheorgheni şi în zona hipermarketului Cora. Parcelele respective vor fi îngrădite cu garduri înalte de doi metri, vor fi împărţite în două sectoare: pentru câini de talie mare şi pentru câini de talie mică şi cu intrare intermediară. Amenajarea acestor două locuri este estimată la 18.000 de euro şi se vor realiza anul viitor.
De asemenea, se va face un regulament privind accesul în respectivele locuri: vor fi instalate automate pentru pungi pentru strângerea dejecţiilor animalelor, se va stabili care este numărul maxim de câini care pot intra în acelaşi timp, se va stabili cine va salubriza, igieniza şi tunde iarba din locul de plimbare.   

Ultimele Stiri
abonare newsletter