Actualitate

Zboruri noi către Europa de pe Aeroportul Cluj-Napoca

<p /><strong><img src="documente/stories/2012/08_august/14/vizita cancelar angela merkel aeroport avion rp 25.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Şase rute noi în Europa vor fi deschise, din ianuarie 2013, de Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca, iar companiile care vor opera aceste zboruri vor primi ajutor financiar de 5,2 milioane euro, din partea Consiliului Judeţean Cluj. </strong>

Procedura de selecţie publică a ofertelor pentru destinaţiile Bruxelles Sud Charleroi şi Weeze-Dusseldorf va fi lansată în 20 august, iar pentru Alicante, Torino-Cuneo, Dublin şi Berlin Schonefeld, în septembrie.

Consiliul Judeţean Cluj va oferi sprijin financiar în valoare de 5,2 milioane euro, pe parcursul a cinci ani, companiilor aeriene care deschid rute noi de pe Aeroportul Cluj-Napoca. Noile destinaţii vor fi incluse în rutele aeroportului clujean după organizarea de licitaţii publice, iar data lansării procedurii de selecţie publică a ofertelor pentru primele două zboruri, Bruxelles Sud Charleroi (Belgia) şi Weeze-Dusseldorf (Germania) este 20 august. Companiile interesate pot depune ofertele până în 20 septembrie, la Consiliul Judeţean, dată la care se vor şi deschide ofertele.
Pentru celelalte patru destinaţii, Alicante (Spania), Torino-Cuneo (Italia), Dublin (Irlanda) şi Berlin Schonefeld (Germania), procedura de selecţie publică va fi lansată în luna septembrie. Potrivit conducerii Aeroportului, se au în vedere rute şi spre Amsterdam şi Budapesta.
Horea Uioreanu, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj a spus că rutele noi au fost stabilite în urma cererilor venite din partea mediului de afaceri, a companiilor aeriene şi a pasagerilor.

Primul aeroport din ţară care oferă sprijin companiilor

David Ciceo, directorul Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca a declarat că banii care vor fi oferiţi ca sprijin financiar companiilor aeriene provin din bugetul Consiliului Judeţean, ajutorul fiind aprobat de Comisia Europeană. „Am solicitat Comisiei Europene să ne aprobe finanţarea pentru noi rute, a fost aprobată printr-o decizie şi în 20 august vom lansa procedura de selecţie a ofertelor pentru Bruxelles Sud Charleroi şi Weeze-Dusseldorf”, a declarat David Ciceo. Conducerea Aeroportului estimează că primele zboruri vor fi operaţionale în ianuarie 2013.

Aeroportul Târgu-Mureş acordă sprijin neconform legilor europene


Ciceo a subliniat că Aeroportul Cluj-Napoca este primul din România care oferă acest tip de ajutor companiilor aeriene.
În acest context, David Ciceo a menţionat că Aeroportul Târgu-Mureş care sprijină financiar companiile aeriene tot din bugetul judeţului face acest lucru în afara legislaţiei europene. „Aceste ajutoare pe care le acordăm noi sunt în conformitate cu legislaţia Comisiei Europene, iar în cazul Consiliului Judeţean Mureş nu se respectă legislaţia europeană. Ei au cumpărat echipamente tehnice, dar acest lucru nu este permis”, a precizat directorul aeroportului clujean.

Compania, obligată să stea încă 2 ani şi jumătate după încheierea ajutorului

Ajutorul financiar va fi acordat ca o subvenţie directă operatorilor aerieni ale căror oferte au fost acceptate pentru noile rute scoase la licitaţie şi nu va depăşi 14 euro/pasager îmbarcat în primul an şi va scădea apoi în fiecare an, până la încheierea perioadei de cinci ani.
David Ciceo a declarat că după expirarea perioadei de cinci ani, compania aeriană va fi obligată să mai opereze încă 2 ani şi jumătate fără ajutor financiar.
Sprijinul acordat de Consiliul Judeţean va acoperi costurile referitoare la cheltuieli de marketing şi publicitate pentru noua rută, costuri de instalare precum închirieri de birouri sau ghişee de check-in. Ajutorul nu se acordă pentru costuri de operare standard precum chiria sau amortizarea aeronavei, carburant, salariile echipajelor sau taxele de aeroport.







Ultimele Stiri
abonare newsletter