Actualitate

Bolile cauzate de folosirea incorectă a aparatului de aer condiţionat

<p /><strong><img src="documente/stories/2012/08_august/09/aparate de aer conditionat rp 10.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Aparatul de aer condiţionat cu filtre necurăţate sau setat la o temperatură nepotrivită poate cauza boli simple precum virozele sau unele afecţiuni chiar mortale.</strong>

Medicii spun că au pacienţi cu viroze şi alte boli ale aparatului respirator şi pe durata verii din cauza aerului condiţionat.
Aparatul de aer condiţionat a devenit un „must have” al acestei perioade, iar ca dovadă stă faptul că mare parte din magazinele de profil au epuizat stocurile de aparate de aer condiţionat din cauza temperaturilor extrem de ridicate. Chiar dacă tot mai multă lume foloseşte aparatul de aer condiţionat, medicii recomandă însă mare atenţie la modul în care îl folosim şi timpul de expunere deoarece putem face diferite boli precum bronşite, amigdalite sau legioneloza, o formă gravă de pneumonie care poate duce chiar la deces.
Vasile Mureşan, directorul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Leon Daniello Cluj-Napoca afirmă că există mai multe boli care pot fi cauzate de folosirea în exces sau incorectă a aparatului de aer condiţionat. Pe lista bolilor cauzate de aerul condiţionat se află faringitele, bronşitele, amigdalitele, virozele, otitele, pneumoniile, exacerbarea astmului bronşic şi a rinitelor.
Medicul de familie Emiliana Coştiug confirmă că în această perioadă vin pacienţi bolnavi de viroze, chiar dacă temperaturile de afară nu au coborât sub 30 de grade în ultimele săptămâni. „Am avut cazuri de viroze, dar totuşi au fost mult mai scăzute faţă de perioada de sezon a virozelor, în iarnă”, menţionează Emiliana Coştiug.

Legioneloza, cea mai gravă boală cauzată de aerul condiţionat

Pe lângă viroze şi celelalte afecţiuni ale aparatului respirator, aerul condiţionat folosit necorespunzător poate cauza apariţia unei boli grave, legioneloza. Vasile Mureşan declară că această boală este o formă gravă de pneumonie care începe ca o răceală, cu febră şi tuse şi afectează în general persoanele în vârstă, dar poate să apară şi la tineri. Legioneloza poate să cauzeze chiar epidemii de sute de îmbolnăviri şi decese.
Această boală se ia din piscine sau de la unele aparate de aer condiţionat, acestea din urmă împrăştiind în încăpere bacteria care este responsabilă de producerea bolii.  

Cum folosim corect aerul condiţionat pentru a nu ne îmbolnăvi


Medicii subliniază că există câteva aspecte importante de care trebuie să se ţină cont când folosim aparatele de aer condiţionat pentru a evita îmbolnăvirea. Astfel, în primul rând trebuie curăţate filtrele aparatelor, cel puţin o dată la şase luni, în caz contrar în cameră se pot răspândi particule de praf, bacterii, ciuperci, fungi, microorganisme, responsabile de producerea bolilor aparatului respirator şi alergii sau chiar legioneloză.
Vasile Mureşan recomandă să nu expunem la diferenţe mai mari de temperatură de 10 grade faţă de mediu.

Copiii nu trebuie expuşi direct la aerul condiţionat

Medicul de familie Emiliana Coştiug recomandă o atenţie mai mare în cazul copiiilor. „La copiii mici nu recomandăm aparatul de aer condiţionat, dar dacă îl folosim totuşi acesta nu trebuie să fie îndreptat în direcţia copilului şi să nu fie montat în camera unde doarme”, precizează medicul.
Medicii spun că nu se poate impune o limită de vârstă în ceea ce priveşte utilizarea aerului condiţionat, însă este recomandată prudenţă pentru a evita îmbolnăvirile.





abonare newsletter