Actualitate

Traian Băsescu a aprins „flacăra democraţiei“, la Cluj

<p><strong><img src="documente/stories/2012/07_iulie/16/03-img_9128.jpg" border="0" align="right" />Aproximativ 14000 de persoane au participat la mitingul de susţinere a preşedintelui suspendat Traian Băsescu, organizat sâmbătă în Piaţa Lucian Blaga.</strong></p>

Oamenii veniţi din mai multe judeţe din Ardeal, dar şi din alte zone ale ţării s-au înghesuit în faţa Casei de Cultură să-l vadă pe Traian Băsescu. Ei purtau steaguri albe şi pancarte ale căror mesaje trimit la apărarea valorilor statului de drept.

La Cluj Băsescu a aprins o „flacără a democraţiei“ care va fi purtată în toată ţara, până la referendumul din 29 iulie. „Pentru că se apropie jocurile olimpice, ne-am gândit ca de astăzi până la referendum să ardă o flacără. O flacără a democraţiei, care va fi purtată prin ţară de tineri de dreapta. Dacă la referendum vom constata că românii au dat o lecţie lui Crin şi Victor, o vom menţine aprinsă. Dacă românii vor spune da restauraţiei, atunci o vom stinge până la următoarele alegeri. Flacăra democraţiei pleacă de la Cluj spre Bucureşti, via Iaşi“, a spus preşedintele suspendat.

Băsescu: „În Parlament sunt 20 de persoane sub urmărire penală“

În discursul său, Traian Băsescu i-a atacat dur pe cei din USL, şi a reamintit de „săptămâna neagră“, mai exact de cele trei zile în care Uniunea a făcut paşii care au dus la suspendarea sa. „Este cea mai ticăloasă atitudine pe care o poate avea un om politic, să facă rău iar apoi să se ascundă în spatele votului popular, şi să spere ca trustul lui Voiculescu şi a lui Vântu să prostească poporul, dar am convingerea că poporul va fi mai inteligent decât ei“, a spus Băsescu. Preşedintele suspendat i-a acuzat, totodată pe cei din USL că distrug credibilitatea ţării şi izolează România. „Izolarea României este declanşată şi riscăm să aflăm că nu mai putem deschide uşa nimănui în UE. Din acest motiv am făcut un apel la cei patru lideri noi, vă rog, primiţi-mă să vă spun ce aveţi de făcut pentru a evita izolarea României, dar răspunsul lor a fost tăcerea", a mai spus Băsescu. El a adăugat că „îşi doresc să subordoneze justiţia“ şi că „sunt doar nişte maroniete puse în fruntea partidelor din care fac parte“.Potrivit lui Băsescu, liderii USL vor să pună mâna pe justiţie pentru a-i scăpa pe corupţi de lege, pentru că în Parlament „sunt 20 de persoane sub urmărire penală“.La finalul discursului, Băsescu i-a îndemnat pe oamenii prezenţi la miting să meargă la referendum şi să spună „nu restauraţiei“. „Le cer celor care mă susţin să nu mă pună în situaţia să rămân preşedinte prin nevalidarea referendumului. România are nevoie de un preşedinte legitim, iar un preşedinte legitim trebuie să rămână prin votul poporului lui. De aceea, vă rog mergeţi la vot, apăraţi-vă sau nu preşedintele, spuneţi da sau nu restauraţiei“, a declarat Traian Băsescu.  

Un miting în alb

Aurel Tămaş, Dumitru Fărcaş şi Sava Negrean au dat startul evenimentului desfăşurat în centrul Clujului. Pentru că sloganul PDL în campania pentru referendum este „Vara asta se poartă alb“, ca simbol al bătăliei dintre alb şi negru, majoritatea celor prezenţi la mitingul de sâmbătă purtau tricouri sau cămăşi albe. De asemenea, susţinătorii lui Băsescu aveau pancarte înscripţionate cu mesaje des usţinere a preşedintelui suspendat şi scandau  „Traiane nu eşti singur, Clujul te susţine“, „Clujul este de partea ta“, „România trezeşte-te, UE a reacţionat deja, noi cât mai dormim?“, „Plagiatorul sfidează poporul“, „Băsescu nu uita, Clujul e de partea ta“, „Nu suspendării preşedintelui“.

Băsescu, susţinut de liderii PDL

Alb au purtat şi liderii PDL, care au venit încă de vineri la Cluj, pentru a-l susţine pe Băsescu. Discursul de deschidre l-a avut primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, care a subliniat că „Traian Băsescu nu a încălcat Constituţia, iar acum cei de la Putere au transformat România în oaia neagră a Europei au reuşit să pună în pericol drepturile noastre“. Au urmat apoi Vasile Blaga, Cristian Preda, Traian Ungureanu, Mihai Răzvan Ungureanu, care, în discursurile lor i-au îndemnat pe cei prezenţi să meargă la vot şi să spună „nu“ demiterii preşedintelui. Totodată, ei au subliniat faptul că USL încearcă să subjuge justiţia şi să acapareze instituţiile statului, mesajul acestora fiind de apărare a valorilor democraţiei şi a statului de drept. „Guvernul Ponta nu face alceva decât să subjuge instituţiile statului, justiţia, pentru că stânga poate guverna doar confiscând statul. Cerem aici, la Cluj să plece acasă, Ponta, pleacă acasă!“, a spus Vasile Blaga.
Un discurs interactiv a avut fostul premier, Mihai Răzvan Ungureanu: „V-a dezamăgit Traian Băsescu, vreodată? V-a minţit? V-a spus vreodată că vă dă lucruri pe care ţara nu le poate da?“, i-a întrebat Ungureanu pe cei prezenţi în Piaţa Lucian Blaga pe care i-a îndemnat să spună „nu“ demiterii preşedintelui.

 

abonare newsletter