Actualitate

Ce înseamnă trecerea în administrarea ANAF a contribuţiilor pentru sănătate

<p><img src="documente/stories/asigurari.jpg" border="0" style="float: right; border: 0px none; margin: 2px 5px;" /><strong>Află ce trebuie să faci dacă te afli în acea categorie de persoane asigurate afectate de trecerea în administrarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) a contribuţiilor pentru asigurarea de sănătate.</strong></p>

 

În 2 şi 3 iulie, nu se va lucra cu publicul la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS), Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) şi Casa Judeţeană de Pensii pentru predarea către ANAF a documentelor pentru administrarea contribuţiilor pentru asigurarea de sănătate.
Din 1 iulie, administrarea contribuţiilor sociale obligatorii pentru asigurarea socială de sănătate pentru persoanele fizice trece de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate la ANAF. Printre categoriile de persoane fizice care vor fi afectate de această modificare se numără persoanele cu statut de PFA, cei cu venituri din profesii liberale sau drepturi de proprietate intelectuală, întreprinzătorii titulari ai unei întreprinderi individuale şi persoanele fără venituri.

Ce trebuie să facă contribuabilii


Crina Grozav, purtătorul de cuvânt al CAS Cluj explică ce trebuie să facă cei care sunt afectaţi de această modificare legislativă. „Contribuabilii care au realizat venituri impozabile anterior datei de 30 iunie 2012, dar nu le-au declarat la CAS Cluj, se vor adresa în continuare instituţiei noastre, în aceleaşi condiţii ca şi până acum”, afirmă Crina Grozav. Ea mai spune că se vor emite decizii de impunere, iar plăţile se vor face în conturile direcţiilor de finanţe de care aparţine asiguratul. Cei care nu se prezintă la sediul CAS, vor primi decizie de impunere din oficiu.
Cei care şi-au plătit contribuţiile la asigurarea de sănătate până în 30 iunie 2012, se vor adresa la DGFP pentru plata în continuare a contribuţiilor.
Cei aflaţi în situaţia executării silite pentru neplata asigurării de sănătate vor fi preluaţi de ANAF care va continua procedura de executare silită.

Adeverinţa de asigurat se eliberează tot de CAS

Potrivit purtătorului de cuvânt al CAS Cluj, cei care au nevoie de adeverinţe de asigurat se vor adresa tot CAS Cluj ca şi până acum. De asemenea, cardul european de asigurări sociale de sănătate va fi eliberat tot de către CAS, cu condiţia ca solicitantul să fie asigurat.
Reprezentanţii CAS Cluj anunţă că în zilele de 2 şi 3 iulie nu se va lucra cu publicul în vederea transferării documentelor între instituţiile implicate în procesul de predare – primire: CAS, DGFP şi Casa Judeţeană de Pensii.

abonare newsletter