Actualitate

ITM a dat amenzi de 136.000 lei!

<p><img src="documente/stories/amenzi27.jpg" border="0" style="float: left; border: 0px none; margin: 2px 5px;" /><strong>Mai multe firme din domeniul construcţiilor din Cluj au primit amenzi totale în valoare de 136000 lei, în urma unor controale ale ITM Cluj. </strong></p>

În prima jumătate a lunii iunie, ITM Cluj a făcut mai multe controale la 69 de firme din domeniul construcţiilor din judeţul Cluj. Verificările au făcut parte dintr-o campanie naţională referitoare la verificarea cerinţelor minime de securitate şi sănătate în domeniul construcţiilor şi identificarea cazurilor de muncă fără forme legale de angajare în acest domeniu.
Potrivit conducerii ITM Cluj, în urma controalelor, în domeniul relaţiilor de muncă s-au aplicat 25 de sancţiuni contravenţionale, din care 5 amenzi pentru 9 persoane care munceau fără forme legale. Amenzile aplicate au fost în valoare de 100.000 lei, din care 90.000 lei  pentru muncă nedeclarată şi 10.000 lei pentru netransmiterea registrului de evidenţă a salariaţilor în format electronic.
În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost aplicate 68 de sancţiuni contravenţionale, din care 6 amenzi, în valoare de 36.000 lei. Principalele deficienţe constatate în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost lipsa controlului medical la angajare şi a controlului medical periodic, lipsa autorizaţiei de funcţionare, utilizarea de echipamente de muncă necorespunzătoare, neorganizarea activităţii de prevenire şi protecţie şi neasigurarea materialelor de instruire.
Valoarea totală a amenzilor aplicate de ITM Cluj cu ocazia acestei campanii în construcţii a fost de 136.000  lei. A doua etapă a campaniei se va desfăşura în perioada 3-14 septembrie.
Emilian Roşca, inspector şef al ITM Cluj a declarat că obiectivele  generale ale campaniei sunt identificarea angajatorilor care folosesc personal fără forme legale de angajare, precum şi creşterea gradului de conştientizare al anagajatorilor şi al lucrătorilor din domeniul construcţiilor în ceea ce priveşte respectarea prevederilor legale referitoare la relaţiile de muncă şi la securitatea şi sănătatea în muncă, având obiectiv declarat instaurarea stării de bine la locul de muncă, cu consecinţe benefice în plan social şi profesional.


Ultimele Stiri
abonare newsletter