Actualitate

Cine-concert Georges Méliès, sub clar de lună la Bonțida

<p><img src="documente/stories/2012/06_iunie/05/07 main chrisnemes.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Peste o mie două sute de spectatori s-au strâns duminică seara în curtea castelului de la Bonțida pentru a vedea cine-concertul Georges Méliès, susținut chiar de strănepoata lui Georges Méliès, Marie-Hélène Lehérissey, și de fiul ei, Lawrence Lehérissey.</p>

 

 


Cine-concertul prezentat aseară în curtea castelului Banffy a cuprins 16 scurt-metraje realizate în diferiți ani de Georges Melies, însoțite de narațiunea poveștilor susținută de însăși strănepoata reputatului cineast. Decorul unic - curtea minunatului castel Banffy,  acompaniamentul musical și luna plină care a luminat întregul spectacol, au reușit să creeze o atmosferă perfectă, unică și memorabilă pentru toți cei prezenți la acest eveniment special marca TIFF 2012.

În deschiderea cine-concertului a vorbit directorul festivalului, Tudor Giurgiu care și-a exprimat bucuria de a vedea atât de mulți spectatori la această proiecție. “Este uimitor ceea ce văd, nici noi nu ne-am așteptat să vină atât de mulți spectatori, cred ca este un record pentu proiecțiile de la Bonțida. Ne pare rău că nu ne-am putut ține promisiunea pe care v-am făcut-o anul trecut de a vă oferi două nopți de TIFF la Bonțida, dar e foarte bine că vremea a ținut cu noi și mă bucur foarte tare că va putem prezenta acest eveniment special la care lucrăm de un an de zile“, a spus directorul festivalului. De asemenea, el a mai făcut un anunț în premieră, “cu ocazia lunii pline” și anume că echipa festivalului de la Cluj pregătește începând din acest an un Festival de Film Fantastic și Horror, intitulat “Full Moon”, care va avea loc la Biertan, lângă Sibiu, între 16 și 19 august.


Pe scenă a urcat apoi Marie-Hélène Lehérissey, strănepoata lui Georges Méliès care a le-a vorbit spectatorilor despre cunoscutul cineast și despre filmele sale. Ea a explicat că  filmele sunt proiectate din DVD, dar e o transpunere directă de pe copia de 35 mm fără nici un fel de restaurare. “Ne-am asumat asta ca să păstrăm cât mai bine ceea ce a fost în trecut”, a spus ea.

Georges Méliès este creatorul a 520 de filme, scurtmetraje, realizate în 16 ani, între 1897 și 1913. El este principalul inventator al trucajelor de cinema, cel care a făcut primul în mod sistematic regie de film. “Georges Méliès a fost producător, distribuitor, autor, regizor, scenograf și iluzionist, pentru că fără iluzie nu există trucaj, iar majoritatea  trucajelor derivă din magie. Méliès a văzut încă din primele momente în cinema o nouă artă”, după cum a explicat strănepoata cineastului. Ea le-a prezentat mai departe celor prezenți cum se făcea cinemaul la începutul anilor 1900. “Pentru anumite filme, de pildă pentru “Călătorie pe lună“, Georges Méliès scria un text care să însoțească filmul. Acest text trebuia rostit în timpul filmului, deoarece erau mulți care nu știau să citească, așa că organizatorii de spectacole cereau să li se citească textul o dată, iar apoi improvizau”, a explicat ea.


Texte originale marca Georges Méliès

Marie-Hélène Lehérissey a mai spus că ea ajuns să cunoască foarte bine aceste texte ale stăbunicului său, chiar prin intermediul fiului acestuia, bunicul lui Marie-Helene. “Bunicul meu m-a învățat aceste texte, la fel cum altor copii li se spun poveștile înainte de culcare, tot așa făcea și el, doar că în loc de povești îmi spunea aceste texte, astfel încât am ajuns să le știu pe toate pe dinafară”, a spus ea, precizând că la o reuniune de familie bunicul a anunțat că ea va duce mai departe această misiune. “La vremea aceea nu credeam că voi face asta, dar iată de 35 de ani sunt aici. Sunt a treia generație de prezentatori din familia noastră”, a spus franțuzoaica plină de mândrie.

Filmele lui Méliès erau tot timpul acompaniate de muzică, fie ca erau într-o sală de cinema sau într-o piață publică. Și aseară, proiecția dedicată reputatului cineast a fost însoțită de acompaniamentului lui Lawrence Lehérissey. “De 67 de ani proiectăm aceste filme tot în lume și sunt din ce în ce mai mulți spectatori la fiecare proiecție, iată și dovada doar dacă vă uitați cât de mulți suntem noi aici. Nici nu vă dați seama cât suntem de măguliți și emotionați și cât de mare e bucuria de a vedea cât de mult este iubit cinemaul în întreaga lume”, a spus Marie-Hélène Lehérissey.


 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter