Actualitate

Deschidere TIFF, cu ploaie, soare și curcubeu

<p><img src="documente/stories/2012/06_iunie/01/piata%20unirii%20la%20tiff_credit%20foto%20nicu%20cherciu.jpg" border="0" style="border: 0pt none; float: left; margin: 2px 5px;" />TIFF a învins ploaia și în acest an, reușind să adune la Gala de Deschidere din Piața Unirii din Cluj-Napoca peste 1500 de spectatori la cea de a 11-a ediție a Festivalului.</p>

Festivalul Internaţional de Film Transilvania s-a deschis oficial aseară în Ursus Open Air (Piaţa Unirii) din Cluj, în prezenţa invitaţilor, oficialităţilor şi a peste 1500 de spectatori care au ales să înfrunte vremea capricioasă cu umbrele, pelerine, pernițe și păturici.

Deși seara se anunța una ploioasă și total nepotrivită pentru un eveniment în aer liber, organizatorii nu au vrut să se dea bătuți și au decis să țină ceremonia de deschidere, la fel ca și în alți ani, în Piața Unirii. La ora la care a fost programată deschiderea, un curcubeu superb apărut deasupra Pieții a pus capăt temerilor organizatorilor. „Mă bucur că am putut păstra tradiţia de a deschide festivalul în Piaţa Unirii, iar cum după ploaie ies și melcii, chiar asta o să vedeți în această seară”, a spus Tudor Giurgiu, preşedintele festivalului, referindu-se la filmul său, "Despre oameni și melci", care a fost proiectat aseară în premieră mondială, la Gala de Deschidere TIFF.


Invitații Festivalului

Pe covorul roşu, la Gala de deschidere, au fost prezenţi actorii Monica Bîrlădeanu, Andi Vasluianu, Dorel Vişan, Andreea Bibiri, Ovidiu Crişan, regizorul Samuel Maoz, membru în juriul Competiţiei, fotograful Cosmin Bumbuţ, regizorii unora dintre filmele proiectate la TIFF - Daisuke Miyazaki, Philip Scheffner, Rebecca Thomas, Daniel Moshel şi Michal Kosakowski, alături de oficialităţi ale oraşului Cluj-Napoca, precum primarul Radu Moisin, Emil Boc şi Gheorghe Funar. La intrarea în spaţiul Ursus Open Air, publicul s-a bucurat de un cadou din partea TIFF: albumul de fotografii al lui Şerban Mestecăneanu „Oraşul. Oamenii. Festivalul”, „o declaraţie de dragoste a festivalului pentru Cluj, care prezintă cum arată acest oraș în perioada TIFF”, potrivit lui Tudor Giurgiu. Directorul Festivalului a vorbit apoi despre cele 241 de filme (193 lung-metraje şi 48 scurt-metraje) din 46 de ţări, un număr record de altfel, prezente la ediţia din acest an acest an, mulțumindu-le celor care au făcut posibil acest lucru - Ministerul Culturii, Centrului Național al Cinematografiei, Institutului Cultural Român, ICR New York,  partenerului nou Terapia Ranbaxy și unui prieten bun al Festivalului, Emil Boc, specificând că nu are legătură nici o legătură cu campania electorală.

Filme "made in" Cluj

Tudor Giurgiu l-a invitat apoi pe scenă "pe colegul suferință și de bucurii", Mihai Chirilov, directorului artistic al Festivalului care le-a urat clujenilor "zile seri și nopti sălbatice la TIFF" și i-a mulțumit lui Tudor pentru că i-a oferit ocazia să joace în filmul său. Pe scenă a fost invitat apoi Radu Moisin, primarul Clujului. "Astăzi o zi foarte importantă, deschiderea TIFF și ziua de închidere a Zilelor Clujului. Faptul că cele două evenimente se unesc astăzi este o zi simbolică pentru că ediția din anul acesta de Zilele Municipiului cu cele peste 100 de evenimente pe care le-a găzduit și ediția de anul acesta a TIFF, care va fi cea mai bună, cu siguranță vor pune mai departe Clujul pe harta europei culturale. Îi mulțumesc lui Tudor Giurgiu și colegilor săi pentru că au facut istorie la Cluj, istoria cinematografiei". Apoi primarul Clujului a anunțat că de anul viitor vom avea un Centru Regional de Excelență și Industrie Creativă în Zona Lomb, unde principala activitate va fi cea de cinematografiei. "Cred că merităm cu toții studiouri de cinematografie moderne astfel încât Europa să vadă filme românești de cea mai bună calitate, produse la Cluj. Vă mulțumesc că stați la Cluj de atâția ani", a încheiat primarul Clujului.


Pe ecranul gigant din Piața Unirii a rulat apoi un making of TIFF 2011 care le-a reamintit spectatorilor de momentele emoţionante sau amuzante de la ediţia trecută și apoi a fost prezentat pentru prima dată filmuleţul câştigător realizat în cadrul concursului "Experienţa ta la TIFF devine film", câștigat de Cristina Mircea.


Proiecţia filmului restaurat al lui Georges Méliès, "Călătorie pe Lună", şi premiera absolută a filmului "Despre oameni şi melci" în regia lui  Tudor Giurgiu au fost precedate de câteva surprize - scurtmetrajul "Superman, Spiderman sau Batman", regizat tot de Tudor Giurgiu, filmat în Cluj, cu actori clujeni, proiecția unui flashmob inedit filmat într-un mall şi proiectat la ceremonie şi un mini-concert cu bucăţi din coloane sonore celebre, susţinut de orchestra Notes & Ties.

 


 

 


 

 

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter