monitorulcj.ro Menu

Actualitate

Cum arată primul tramvai nou din Cluj-Napoca

Primul tramvai nou, livrat de compania poloneză PESA, a ajuns miercuri la Cluj-Napoca. Are 44 de locuri pe scaune şi 298 de locuri în picioare.

Consumul tramvaiului este de 0.47 kilowatti/oră/tonă/kilometru, mai puţin 50% decât garniturile vechi. Compania PESA a oferit la licitaţie 6 ani garanţie pentru fiecare garnitură de tramvai, în perioada de garanţie întreţinerea şi service-ul tramvaielor fiind asigurat de PESA.  Tramvaiul are dotări WIFI care permit utilizarea conexiunii de internet pentru călători. Acest sistem va permite şi legăturile de comunicare dintre vatman şi centrul de comandă.  Tramvaiul poate fi comandat şi din spate prin panoul de comandă amplasat în capătul garniturii - fără a fi nevoie ca vatmanul să se mute din faţă în spate. Întreaga caroserie este formată din piese detaşabile lucru care permite înlocuirea numai a pieselor care se vor avaria în trafic, economisind timp şi bani pentru întreţinerea tramvaiului.

Încă cinci tramvaie până la sfârşitul anului

Potrivit Biroului Mass-Media din cadrul Primăriei Cluj-Napoca, până la finalul anului vor mai sosi şi celelalte cinci garnituri de tramvai, următoarea fiind aşteptată în luna iunie. Pentru a înlocui total garniturile de pe tronsonul Mănăştur - Gară sunt necesare 12 garnituri de tramvai noi. În acest interval se va circula şi cu garniturile existente care au fost recondiţionate şi reparate.Valoarea unei granituri este de 6,4 milioane de lei fără TVA.

Contractul cu PESA a fost semnat în martie

Primăria Cluj-Napoca a semnat în data de 27 martie 2012 contractul de achiziţie de tramvaie cu câştigătorul licitaţiei organizate în acest scop, compania polonă SC Pojajzdy Szynowe PESA Bydgoszcz SA. Contractul a fost semnat de către primarul Radu Moisin şi preşedintele PESA, Tomasz Zabaklicki şi reprezentanţi ai Regiei Autonome de Transport Urban Cluj-Napoca, în administrarea căriea vor fi tramvaiele. Este vorba despre un acord-cadru de achiziţie a noilor tramvaie, moderne silenţioase şi economice, care vor transforma municipiul Cluj-Napoca într-un oraş dotat cu un sistem electric de transport în comun la standarde europene.Conform acordului-cadru, se vor achiziţiona un număr maxim de 12 tramvaie. În prima fază, s-au comandat 4 bucăţi, care urmează să fie livrate începând cu data de 31 mai 2012. Conform contractului, firma câştigătoare trebuie să livreze lunar un tramvai, începând din a şasea lună de la semnare, însă partenerii de la PESA s-au angajat să livreze primele patru bucăţi începând cu data de 31 mai 2012. Astfel, la finalizarea tronsonului Mănăştur – Piaţa Gării, noile garnituri vor putea fi puse în circulaţie în cea de a doua parte a anului, după finalizarea lucrărilor de reabilitare a liniilor de tramvai.