Actualitate

Deblocarea posturilor din spitale, doar o amăgire

<p><img src="documente/stories/2012/05_mai/31/03-spital.jpg" border="0" align="right" />Pentru spitalele din Cluj, au fost deocamdată deblocate 12 posturi. Restul sunt promisiuni.</p>

Cele 500 de posturi din sistemul sanitar care vor fi deblocate la nivel naţional de Ministerul Sănătăţii sunt o picătură într-un ocean în condiţiile în care direcţiile de sănătate publică din ţară au comunicat un necesar de 11.000 de posturi. Din cele 500, județului Cluj i-ar reveni 12.

În acest moment, numărul de posturi care va fi deblocat pentru spitalele din Cluj,  vehiculat de reprezentanţii Ministerului Sănătăţii este de doar 12, dar se fac încă analize în acest sens. „Nu este sigur că acest număr va rămâne valabil. Analizăm situaţia în această perioadă”, au declarat reprezentanţii Biroului de Presă al Ministerului Sănătăţii. Deocamdată, potrivit informaţiilor Ministerului Sănătăţii, pentru spitalele judeţene se deblochează patru posturi şi pentru institute câte două posturi. Aceasta înseamnă că Spitalului Judeţean Cluj i-ar reveni patru posturi, iar Institutului Inimii, Institutului de Urologie şi Transplant Renal, Institutului Oncologic şi Institutului Regional de Gastroenterologie-Hepatologie câte două posturi.

DSP Cluj a cerut 500 de posturi

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Cluj a solicitat Ministerului deblocarea a 500 de posturi, însă în acest moment nici pe departe nu este atins acest număr din moment ce judeţului Cluj i-ar reveni 12 posturi. „Ar trebui deblocate 69 de posturi de medici. Un număr mai mare de personal este necesar la cadrele medii şi la personalul auxiliar, adică 250 de cadre medii şi cam 200 personal auxiliar – infirmiere, brancardieri, bucătărese, spălătorese. Sper ca această deblocare a posturilor să aibă loc încă în acest an”, a declarat recent Dorina Duma, directorul DSP Cluj, pentru Mediafax.
La Spitalul Judeţean Cluj este nevoie de aproximativ 250 de posturi.


Sindicatele: e fără rost această deblocare

Sindicaliştii din sănătate sunt de părere că este fără rost această deblocare şi nu ajută cu nimic cadrele medicale din Cluj. „Este fără rost această deblocare. Nu ne ajută deloc când, de exemplu, doar noi, la Spitalul de Boli Infecţioase avem nevoie de 67 de asistente şi infirmiere, femei de serviciu şi portar. Este penibil cât s-a deblocat acum când ne gândim că fiecare spital are nevoie de sute de posturi”, a afirmat Maria Bizo, vicepreşedintele SANITAS Cluj.
Reprezentanţii sindicatului SANITAS vor avea, săptămâna viitoare, o întâlnire cu ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi şi vor expune din nou problema lipsei de personal din spitale.

200 de posturi din cele 500 au mers la Iaşi

Potrivit Biroului de Presă al Ministerului Sănătăţii, din cele 500 posturi ce urmează a fi deblocate, 300 vor fi repartizate spitalelor judeţene de urgenţă, spitalelor care asigură asistenţa medicală de urgenţă pentru adulţi şi copii din municipiul Bucureşti, serviciilor de ambulanţă şi institutelor şi centrelor medicale clinice, pentru angajare de personal de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar. Restul de 200 posturi se vor repartiza Institutului Regional de Oncologie Iaşi pentru demararea activităţii şi Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sf. Spiridon Iaşi în vederea reorganizării activităţii.

abonare newsletter