Actualitate

270 de vieţi salvate cu robotul Da Vinci

<p><img src="documente/stories/2012/05_mai/31/02-dr nicolae constantea_ft 07.jpg" border="0" align="right" />Da Vinci un sistem robotic care permite realizarea de intervenţii chirurgicale minim invazive.</p>

Robotul Da Vinci de la Spitalul Municipal Cluj-Napoca a salvat viaţa a 270 de pacienţi de la sfârşitul anului 2009 când a fost adus şi până în prezent.

Robotul Da Vinci, achiziţionat în 2009 de Ministerul Sănătăţii cu 2 milioane de euro, a fost adus la Spitalul Municipal Cluj-Napoca în luna decembrie a aceluiaşi an. Da Vinci este practic un sistem robotic care permite realizarea de intervenţii chirurgicale minim invazive. În România, mai există doi astfel de roboţi: unul la Clinica de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic Fundeni din Bucureşti şi la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca Bucureşti.

Bani insuficienți pentru toate cererile

Profesorul Nicolae Constantea (foto), directorul Spitalului Municipal Cluj-Napoca afirmă că în anul 2009 când a fost adus robotul Da Vinci au fost făcute şase operaţii, iar de atunci până în prezent numărul intervenţiilor a ajuns la 270. Din anul 2011, Ministerul Sănătăţii a creat un Program Naţional de Chirurgie Robotică prin care sunt alocate fonduri pentru intervenţiile cu robotul Da Vinci, însă fondurile nu sunt suficiente în raport cu numărul de pacienţi de pe listele de aşteptare.
„39 de intervenţii chirurgicale putem face din banii alocaţi prin Programul Naţional. Avem mai multe solicitări şi liste de aşteptare, însă comisia de specialitate de la nivelul spitalului stabileşte care cazuri au indicaţie să beneficieze de intervenţie cu robotul Da Vinci pentru că nu toate cazurile se pliază pe acest tip de intervenţie”, explică Nicolae Constantea.
Robotul poate fi utilizat în patologia chirurgicală generală, chirurgie endocrină, chirurgie ginecologică şi chirurgie urologică. La ora actuală, în SUA, chirurgia robotică este foarte folosită în ginecologie, în special în ablaţia uterului, cancerele uterului sau colului uterin. La nivel mondial, este în creştere folosirea robotului în chirurgia tiroidei şi a obezităţii.


 

abonare newsletter