monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Astăzi e "România deşteaptă"

Irina Păcurariu vă dă întâlnire cu românii deștepți de pe Coasta de Vest a SUA. TVR 1 difuzează episodul patru al seriei „România deșteaptă” luni, 28 mai, ora 21.  

După Harvard, Oxford, Columbia, Cambridge, London School of Economics, Yale și Princeton, realizatoarea Irina Păcurariu ajunge la cele mai importante universități de pe costa de Vest a SUA, mai exact la Berkeley și Stanford. Cel de-al patrulea episod al seriei de reportaje „România deșteaptă” va fi difuzat de TVR 1 luni, 28 mai, de la ora 21.00.,,Cel mai bogat român din Sillicon Valley, George Haber, ți-a descoperit pasiunea pentru tehnică prin anii ´70 -´80, când încerca să facă funcțională discoteca din Oradea. Acolo obișnuia sa cânte împreuna cu prietenul sau Adrian Pintea. Acum stă pe aceeași stradă cu șefii marilor corporatii IT și ne-a arătat adevărata comoară pe care o deține: propriul cinema, visul lui împlinit”, spune Irina Pacurariu.Berkeley și Stanford, cele mai importante universități de pe coasta de Vest a USA, sunt diferite ca statut: Stanford este privată, apanaj al celor bogați, iar Berkeley este cea mai titrată școală superioară publică.Cele două își împart nu doar gloria, numărul de laureați Nobel sau premierele științifice, ci și românii de prestigiu. La Berkeley, Irina Păcurariu l-a întâlnit și pe singurul matematician român care a primit premiul Societății Americane de Matematică, prof. Daniel Tataru, cel despre care s-a spus că face ,,invizibilul-vizibil”.,,Iar la Stanford am descoperit ce înseamnă lista îngerilor, cea care face posibil un start-up chiar și celor mai necunoscuți dintre îndrăzneți; asa am întâlnit trei români care, după ce au renunțat la slujbele lor de la Nokia sau Google, au trecut printr-un incubator de afaceri la Vancouver, sunt acum în căutare de finanțare pentru ideile lor”, povestește Irina Păcurariu.

Ce puteți vedea la „România deșteaptă”

„România deșteaptă” este cea mai nouă campanie a TVR care spune poveștile a zeci de studenți și profesori români de la marile universități ale lumii. Regulile, grilele de selecție la aceste universități, dar mai ales succesul unor români care au studiat sau continuă să lucreze în universități precum Harvard, Princeton, Yale, Stanford, Berkelay, King’s College, MIT, Sorbona, Heidelberg, Columbia University, Cambridge, Oxford, cele două mari universități din Germania – Ludwig Maximilian și Universitatea Tehnică, dar și London School of Economics au fost adunate de Irina Păcurariu în cinci ediții de câte o oră fiecare.TVR 1 difuzează reportajele „România deșteaptă” în fiecare luni de la ora 21.00.Cum se vede România de la Oxford, Cambrigde, Harvard, Stanford, Sorbona, Princeton sau Yale? Cât de lung a fost drumul acestor români care au studiat sau continua sa munceasca în aceste universitati? Ce planuri au? Se vor întoarce ei acasa? Este inteligenta cel mai bun produs de export al României? Sunt doar câteva dintre multele răspunsuri pe care Irina le obține la „România deșteaptă”. Români excepționali și încă anonimi sau personalități, precum regizorul Andrei Șerban, se uită către casă și povestesc cât de mult mai înseamnă locul unde s-au născut.,,Educația este considerată principala șansa pentru sănătatea acestei națiuni. O astfel de temă este (aproape) obligatorie în aceste vremuri, în care dileme de tip învățământ privat/public sau studiu în țară/în afara ei sunt subiecte recurente pe agenda publică. În plus, sistemul autohton pare să-și mărturisească, măcar tacit, eșecul. Chiar dacă acesta nu este neaparat de fond, ci mai degrabă unul de imagine”, este de părere Irina Păcurariu, realizatoarea seriei noi de reportaje „România deșteaptă” de la TVR 1.