Actualitate

Impozit redus la jumătate pentru „clădirile verzi”

<p><img src="documente/stories/2012/05_mai/23/02-cladiri-verzi.jpg" border="0" width="473" height="270" style="float: right;" /></p> <p /><br />Clădirile cu o performanţă energetică superioară şi care deţin un certificat recunoscut la nivel mondial vor fi scutite de 50% din impozitul pe imobile, din anul fiscal 2013.


Consilierii locali vor discuta în şedinţa de mâine proiectul de hotărâre prin care se propune reducerea la jumătate a impozitului pe clădire pentru imobilele care au certificat de „construcţiile verzi”, adică au o performanţă energetică superioară.

Reducerea cu 50% se aplică persoanelor fizice, iar în cazul persoanelor juridice, Consiliul Local va stabili o reducere cu 50% din cota stabilită de Consiliul Local prin hotărârea anuală privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale. „Pentru persoanele fizice, Consiliul Local acordă o reducere cu 50% de la plata impozitului pe clădirea folosită ca domiciliu, aflată în clasa energetică A şi care deţine o certificare oficială recunoscută la nivel mondial (LEED, BREEAM sau DGNB) ca şi « clădire verde », începând cu anul fiscal 2013”, se arată în proiectul de hotărâre.

Ce sunt „clădirile verzi” şi ce avantaje au?

„Clădirile verzi” folosesc soluţii tehnice moderne pentru izolaţii, contorizarea eficientă a consumurilor, instalaţii neconvenţionale pentru producerea energiei, sisteme de înclăzire, de iluminat, de aer condiţionat, de tratare a aerului, de protecţie împotriva incendiilor, de securitate şi control a incendiilor prin sisteme de management al clădirii (BMS).
Printre avantajele „clădirilor verzi” se numără diminuarea emisiilor de gaze cu efect de seră, producţie locală de energie din surse regenerabile şi reducerea dependenţei de combustibili fosili.
Potrivit proiectului de hotărâre, la nivel mondial şi european există diferite modalităţi de stimulare a acestor clădiri, cum ar fi reducerea impozitelor sau scutirea de la plata acestora pentru o perioadă, timpi mai scurţi pentru obţinerea autorizaţiilor şi premii onorifice.


Ultimele Stiri
abonare newsletter