Actualitate

Cum putem avea o alimentaţie sănătoasă

<p><img src="documente/stories/2012/05_mai/21/05-ancheta.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Medicii recomandă ca 45% din alimentele pe care le consumăm să fie legume, însă în realitate procentul acestora este de doar 22%.</p>

Nutriţioniştii din toată ţara, prezenţi sâmbătă la Cluj-Napoca la a doua Conferință Națională Sănătate prin Alimentație, au subliniat că doar prin educaţie, românii pot scăpa de obiceiurile alimentare nesănătoase.

A doua Conferință Națională Sănătate prin Alimentație a avut loc sâmbătă la Cluj-Napoca şi a reunit medici specialişti în nutriţie din toată ţara. Aceştia au atras atenţia că mare parte din populaţie are obiceiuri alimentare nesănătoase, ceea ce duce la boli precum obezitatea, iar această problemă poate fi rezolvată doar prin educaţie. „Alimentaţia dezechilibrată este o problemă majoră de sănătate datorită obiceiurilor şi tradiţiilor. Putem schimba acest lucru numai prin educaţie, încă de la grădiniţă şi şcoala primară”, a afirmat Anca Buzoianu, decanul Facultăţii de Medicină din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Iuliu Haţieganu Cluj.
Pentru educarea şi informarea populaţiei, UMF Cluj a lansat portalul www.anchetainfarfurie.ro, unde toţi cei interesaţi pot afla câte calorii au consumat într-o zi, de câte calorii au nevoie şi pot consulta o bază de dată de 6.000 de alimente.

45% din alimentele pe care le mâncăm să fie legume

Mariana Graur, şefa Clinicii de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice din Iaşi a precizat că este foarte important pentru sănătate menţinerea unui echilibru alimentar care înseamnă să mănânci corect din punct de vedere caloric, să ai diversitate în alimente şi să nu sari mese. De asemenea, medicii recomandă ca 45% din alimentele pe care le consumăm să fie legume, însă, în realitate acestea nu depăşesc 13%.


Stimulente financiare pentru a slăbi

Cristina Niţă, medic specialist în diabet, nutriţie şi boli metabolice a declarat că este foarte important să fie realizate programe pentru prevenţie şi a dat ca exemplu situaţia din SUA unde s-a dovedit că pentru fiecare 1 dolar cheltuit pentru prevenţie, există o reducere de 3,7% a costurilor de tratare a obezităţii. „Educaţia alimentară pe termen lung determină populaţia să facă alegeri alimentare corecte până la urmă”, a menţionat Cristina Niţă.
Specialistul clujean a prezentat şi câteva soluţii cu rezultate dovedite prin care populaţia supraponderală a reuşit să slăbească: pauze active de 30 de minute de două ori pe săptămână pentru angajaţi, adoptarea periodică a unor ţinute informale în universităţi şi stimulente financiare pentru angajaţii care reuşesc să dea jos un anumit număr de kilgrame într-o perioadă determinată. S-a dovedit că cei care au primit bani au fost mult mai motivaţi să slăbească decât cei care nu au primit.

Românii au de acum Abecedarul de Nutriţie

În cadrul Conferinței Naționale Sănătate prin Alimentație s-a lansat, în premieră națională, Abecedarul de Nutriție, probabil cea mai importantă carte de nutriție de la profesioniști pentru publicul larg. Scris de prof.univ.dr. Nicoale Hâncu, în colaborare cu dr. Cristina Niță și dr. Anca Crăciun, Abecedarul de Nutriție este structurat pe 10 lecții care prezintă principiile unei alimentații sănătoase și se bazează pe cele mai noi date ale ştiinţei nutriţiei, adaptate spre a fi uşor înţelese şi aplicate de toate persoanele.


 

abonare newsletter