Actualitate

Vaccinul antirabic, suficient o lună

<p><img src="documente/stories/2012/05_mai/18/02-vaccin4.jpg" border="0" align="right" />În fiecare lună, la Spitalul de Boli Infecţioase din Cluj, aproximativ 100 de pacienţi au nevoie de vaccin antirabic.</p>

Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Cluj mai are stocuri de vaccin antirabic suficiente pentru o lună, însă Ministerul Sănătăţii asigură că producătorul va trimite imediat dozele necesare tuturor spitalelor.

În urmă cu aproximativ o săptămână, mai multe spitale din ţară au sesizat Academia de Ştiinţe Medicale că s-au epuizat stocurile de vaccin antirabic, iar Institutul Cantacuzino şi-a încetat producţia, lucru care pune în pericol sănătatea oamenilor, potrivit unui comunicat al Avocatului Poporului.
În Cluj, stocurile de vaccin nu au fost epuizate deocamdată, însă mai ajung doar pentru o lună. „Mai avem stocuri pentru o lună, dar din iunie vom încheia contracte direct cu firmele care sunt autorizate să distribuie vaccin antirabic în România”, a declarat Ioan Mureşan, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Cluj-Napoca.
La Cluj-Napoca, la Spitalul de Boli Infecţioase, în fiecare lună se prezintă 80-100 de pacienţi care au nevoie de vaccin antirabic.

10.000 de doze vor fi trimise în ţară

Conducerea Ministerului Sănătăţii asigură că spitalele din ţară vor primi în perioada următoare dozele de vaccin necesare. „Ministerul Sănătăţii a fost informat de către producătorul vaccinului rabic, Sanofi-Pasteur că, în depozite, există un număr de aproximativ 10.000 de doze din acest produs care pot fi distribuite imediat către unităţile sanitare care realizează tratamentul post expunere al plăgilor rabigene”, au declarat reprezentanţii Ministerului.
Mai mult, producătorul francez a asigurat Ministerul Sănătăţii că în luna iunie mai are programat un transport de 30.000 de doze de vaccin antirabic.
Distribuţia vaccinului se face prin distribuitorii autorizaţi ai Sanofi-Pasteur, direct, către centrele unităţilor sanitare, astfel încât pacienţii să primească tratament profilactic corespunzător şi în timp util.


Institutul Cantacuzino nu mai produce vaccine

Avocatul Poporului a desfăşurat, pe parcursul mai multor luni, o anchetă la Institutul Cantacuzino, singurul producător de vaccin din ţară care a oprit însă producţia din cauză că nu a mai primit autorizaţia de fabricare a acestui medicament. „O asemenea situaţie are ca efect pericolul producerii unor epidemii, ale căror efecte nu ar putea fi înlăturate în lipsa vaccinurilor necesare”, a declarat conducerea Avocatului Poporului.
Pe parcursul anchetei, Avocatul Poporului s-a întâlnit cu reprezentanţi ai autorităţilor şi specialişti în domeniul sănătăţii pentru a discuta despre cauzele şi efectele încetării activităţii de producere a vaccinurilor la Institutul Cantacuzino. Ancheta a fost finalizată la sfârşitul lunii aprilie, iar concluzia a fost aceea că Institutul Cantacuzino este de o importanţă deosebită, care ţine chiar de elementul de strategie naţională.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter