Actualitate

Deficienţele în gestiunea fondurilor europene se lasă cu demiteri

<p /><br /><br />Ministrul agriculturii a cerut demiterea conducerii Autorităţii de management pentru Programul Operaţional pentru Pescuit.


Daniel Constantin, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, a cerut demiterea conducerii Autorităţii de management pentru Programul Operaţional pentru Pescuit (POP), din cauza deficienţelor constatate în gestionarea fondurilor europene.
„Am cerut azi (miercuri – nota red.) demiterea întregii conduceri a Autorităţii de management pentru Programul Operaţional pentru Pescuit şi aici mă refer la directorul general şi directorul general adjunct, din cauza deficienţelor constatate în gestionarea fondurilor europene mai ales că România riscă să piardă din 13 iulie fondurile pentru pescuit”, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, într-o conferinţă de presă.
Acesta a precizat că România a efectuat plăţi de 60 de milioane de euro din POP, dar numai din bugetul naţional. „Plăţile au fost efectuate numai din bugetul naţional, fără să avem vreo rambursare de la Comisia Europeană. În cel mult două săptămâni ne vom întâlni din nou cu reprezentanţii CE pentru ai asigura de angajamentul nostru ferm de remediere a deficienţilor, astfel încât din 13 iulie să putem ridica interdicţia de întrerupere a plăţilor pentru pescuit”, a explicat ministrul Agriculturii.
Daniel Constantin a precizat că luni a primit de la directorul general al DG Pescuit al Comisiei Europene o scrisoare în care sunt reiterate problemele care persistă în sistemul de management şi control în cadrul Autorităţii de management pentru Programul Operaţional pentru Pescuit. „Din păcate, angajamentele asumate în acest plan de acţiune nu au fost respectate. Plăţile prin Programul Operaţional pentru Pescuit sunt întrerupte începând din 13 ianuarie pentru o perioadă de 6 luni, iar prin scrisoarea primită riscăm trecerea la următoarea fază - suspendarea plăţilor pentru acest program, dacă lucrurile nu vor fi corectate”, a adăugat ministrul Daniel Constantin.
România beneficiază, până în 2013, de peste 307,618 milioane euro prin POP pentru finanţarea investiţiilor în domeniul pescuitului, acvaculturii şi procesării, din care 230,714 milioane euro reprezintă asistenţa UE prin Fondul European pentru Pescuit, iar diferenţa este asigurată din bugetul naţional.

abonare newsletter