monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Depozitele ilegale de gunoaie vor fi monitorizate

Până acum au fost deja identificat un Top 80 al „gropilor de gunoi” ilegale din judeţul Cluj.

Echipa Let’s Do It Romania va face pe viitor un Registru Naţional al Deşeurilor prin care vor fi monitorizate toate locurile din judeţ în care sunt depozitate, ilegal, deşeuri de ani de zile. Prin crearea Registrului Naţional al Deşeurilor, echipa Let’s Do It Romania doreşte să depisteze toate „gropile de gunoi” ilegale unde populaţia s-a obişnuit să arunce deşeuri, curăţarea acestora şi prevenirea reformării lor. „Prin Registrul Naţional al Deşeurilor dorim să monitorizăm gropile istorice de deşeuri şi să le aducem la nivel zero. Avem deja o bază de date cu un top 80 al gropilor şi pe viitor vom planifica o serie de activităţi concrete în acest sens”, a declarat Marius Cobârzan, coordonatorul judeţean Let’s Do It Romania. El a adăugat că acest proiect se va derula pe termen lung şi se va realiza în colaborare cu autorităţile locale.

Zonele turistice, locuri pline permanent de gunoaie

Potrivit, conducerii Gărzii de Mediu Cluj, zonele Floreşti, Valea Someşului Cald şi Someşului Rece, dar şi toate zonele turistice montane sunt pline permanent de puncte de depozitare a deşeurilor. Imre Lenke, comisar şef Garda de Mediu Cluj a menţionat că Floreşti a fost una din zonele cu probleme în ceea ce priveşte depozitarea ilegală a deşeurilor, anul trecut fiind aplicate amenzi, iar în urma unei acţiuni de curăţare a zonei au fost adunaţi 720 de saci de gunoaie. De asemenea, zona turistică montană este permanent plină de deşeuri. „Din păcate, rampele clandestine azi se curăţă şi mâine apar din nou deşeurile. De exemplu, zona Someşul Cald şi Someşul Rece, în week-endul prelungit din 1 mai a fost curăţată complet, iar în 12 mai când a fost acţiunea Let’s Do It Romania a fost iarăşi plin de gunoaie şi au fost adunaţi 200 de saci”, a explicat Imre Lenke.

Depozitele de gunoi, sursă de poluare şi boli

Dorina Duma, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Cluj a precizat că este foarte importantă starea de sănătate a mediului deoarece merge mână în mână cu starea de sănătate a populaţiei. „Deşeurile determină acumularea de germeni, insecte şi rozătoare. Germenii ajung în apă, în aer şi în sol, iar apoi ajung la noi. Este foarte important ca populaţia să ştie că bolile sunt produse de factori genetici sau factori de mediu, de aceea este nevoie de păstrarea mediului curat”, a explicat Dorina Duma.

20.000 de saci de gunoaie adunaţi într-o zi

Acţiunea anuală Ziua Curăţeniei Naţionale, organizată de Let’s Do It Romania a adunat şi anul acesta un număr mare de clujeni. Astfel, în 12 mai, 6.500 de persoane din tot judeţul s-au mobilizat şi au strâns deşeuri din zone precum dealul Hoia, Staţiunea de Cercetări Pomicole, zona pârtiei de schi Feleacul, Valea Chintăului şi altele. Participanţilor le-au fost alocate 200 de mormane, iar la sfârşit s-au adunat 20.000 de saci de gunoaie. „Canitatea de deşeuri adunată este echivalentul a 40 de basculante mari 8x4 pline. Din cele 200 de mormane alocate am primit până acum raportări pentru 75% dintre ele, deci numărul de saci ar putea să crească”, a subliniat Mihai Savu, coordonator departament logistică Let’s Do It Romania Cluj.La nivel naţional, au participat aproximativ 150.000 de voluntari şi s-au colectat circa 250.000 de saci.