Actualitate

Trebuie să ne temem de mușcătura căpușei?

<p /><img src="documente/stories/2012/05_mai/14/03-capusa.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Medicii ne asigură că înţepăturile căpușelor nu înseamnă obligatoriu boală, pentru că nu toate sunt purtătoare ale agentului patogen.

Statisticile Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Cluj arată că 362 clujeni au fost înţepaţi de căpuşe anul acesta, însă nici unul nu a fost diagnosticat cu boala Lyme. Primăria Cluj-Napoca începe astăzi a doua etapă de dezinsecţie a domeniului public.

Anul trecut, 1.262 de persoane au fost înţepate de căpuşe, iar anul acesta au fost înregistrate 362 astfel. Dintre acestea, două cazuri au fost confirmate ca boală prin înţepătură de capuşă în anul 2011, iar în anul 2012 nu a fost confirmat nici un caz.

Potrivit medicilor, răspândirea căpuşelor este foarte mare, acestea trăind cel mai frecvent în  iarbă şi tufe.

Dorina Duma, directorul DSP Cluj afirmă că muşcătura de căpuşă poate fi deosebit de ameninţătoare pentru starea de sănătate a organismului, dar înţepătura de căpuşă nu înseamnă obligatoriu boală pentru că nu toate căpuşele sunt purtătoare ale agentului patogen. Manifestarea bolii este în funcţie şi de stadiul de dezvoltare al insectei, de modalitatea şi  rapiditatea îndepărtării acesteia de pe piele.

Înţepătura poate declanşa boli virale precum encefalita de căpuşe sau bacteriene, cea mai frecventă fiind boala Lyme, numită şi borrelioză.

Cum prevenim înţepătura de căpuşă

Medicii recomandă câteva metode pentru a preveni muşcătura de căpuşe. Astfel, trebuie evitate locurilor cunoscute ca fiind infestate cu aceste insecte periculoase (iarbă, tufişuri, copaci, ramuri uscate) şi interacţiunea directă cu un animal parazitat. În plus, trebuie îngrijită vegetaţia prin acţiuni de deratizare, deparazitare a animalelor domestice şi de companie.

Atunci când mergem în zone cu vegetaţie, trebuie să ne echipăm cu haine de culoare deschisă, pantaloni lungi, încalţăminte închisa şi nu şlapi sau sandale, pălărie de soare care vă poate  proteja împotriva capuşelor de pe ramurile copacilor.


Pe zona cu căpuşă nu se aplică alcool sau oţet

Specialiştii ne sfătuiesc să ne examinăm corpul pentru depistarea înţepăturilor. Dacă a fost descoperită o căpuşă pe piele, nu trebuie să aplicăm alcool, oţet, ulei, benzină, salivă sau altceva. Căpuşa ar putea elimina tot ce conţine direct în fluxul sanguin.

„În cazul în care descoperiţi o căpuşă pe corpul dumneavoastră sau a copilului, cel mai indicat este să mergeţi de urgenţă la medic. Încercând să o înlăturaţi acasă, riscaţi să o rupeţi, partea cea mai dăunătoare rămânând sub piele”, a explicat Dorina Duma.

Primăria începe luni a doua etapă de dezinsecţie

Primăria Cluj-Napoca va efectua în perioada 14-29 mai 2012 a doua acţiune de dezinsecţie pe domeniul public al municipiului Cluj-Napoca. Acţiunea se va desfăşura între orele 22.00 şi 5.00. În cazul condiţiilor meteorologice nefavorabile, durata prevazută se va prelungi.

„Pentru eficienţă, activitatea de dezinsecţie trebuie tratată în mod unitar, atât pe domeniul public, cât şi privat, la nivelul localităţii, motiv pentru care facem un apel cetăţenilor, asociaţiilor de locatari/proprietari, agenţilor economici şi instituţiilor de pe raza municipiului să efectueze dezinsecţia pe proprietăţi, clădiri, subsolul blocurilor, odată cu acţiunea de pe domeniul public a Primăriei Cluj-Napoca”, au declarat reprezentanţii Primăriei.

abonare newsletter