Actualitate

Geaca, prima gospodărie din Muzeul Etnografic restaurată de agenți privaţi

<p><img src="documente/stories/2012/05_mai/09/02-muzeul-satului.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Gospodăria din Geaca este prima casă din Muzeul Etnografic, secţia în aer liber, care a fost restaurată de companii private. În curând vor fi gata gospodăria din Mărişel şi piuia de ulei din Budureasa.</p>

Conducerea Consiliului Judeţean Cluj a prezentat ieri prima gospodărie din Muzeul Etnografic, secţia în aer liber, refăcută pe bani privaţi, în cadrul proiectului „Acasă în Transilvania”.

Este vorba de o casă tradiţională din comuna Geaca, restaurată de un meşter din comună care a folosit materiale din aceeaşi comună. Pentru restaurarea acestei gospodării s-au achiziţionat 1.000 de jupi de trestie, obţinuţi prin recoltare manuală de către meşterul Grigore Şom din satul Sucutard, comuna Geaca. Trestia a fost recepţionată de către o comisie alcătuită din specialişti ai Muzeului Etnografic al Transilvaniei.

Pentru restaurarea casei a fost necesară refacerea acoperişului din trestie, repararea lipiturii din interior şi exterior, reparaţii la învelitoarea anexelor gospodăriei, repararea lipiturii interioare şi exterioareşi tratamente de conservare preventivă şi curativă, restaurare şi reparaţii curente. Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj a declarat că s-a încercat să se păstreze cât mai mult autenticitatea gospodăriei. Finanţarea pentru restaurarea gospodăriei din Geaca a fost asigurată de Hidroconstrucţia S.A.

Potrivit conducerii Consiliului Judeţean, în curând se vor finaliza alte două proiecte: o gospodărie din Mărişel şi piua de ulei de la Budureasa. Vor urma să fie restaurate pe bani privaţi alte şase obiective din Parcul Etnografic: gospodăriile din Bedeciu, Cămârzana, Mărgău, Secuime, Gârba şi casa de la Vidra. Potrivit proiectului „Acasă în Transilvania”, costurile pentru refacerea unei gospodării variază între 20.000 lei şi 90.000 lei.

 

abonare newsletter