Actualitate

Presa internaţională: Victoria lui François Hollande anunţă schimbări în Europa

<p /><img src="documente/stories/2012/04_aprilie/20/francois-hollande.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Alegerea socialistului François Hollande ca preşedinte al Franţei ar urma să marcheze o schimbare pentru Europa, în faţa crizei, în special în privinţa politicilor exclusiv de austeritate, a scris duminică seara şi luni dimineaţa presa europeană şi asiatică.

În Germania, Financial Times Deutschland evoca o „cotitură, mai ales pentru Angela Merkel”, cancelarul german, promotoarea austerităţii în combaterea crizei datoriilor, care nu şi-a ascuns susţinerea faţă de preşedintele învins Nicolas Sarkozy.

„Este foarte neplăcut pentru Merkel. Nu atât pentru că Hollande ar ameninţa salvarea euro, ci pentru că solicitarea sa de completare a pactului fiscal cu măsuri de creştere afectează supremaţia cancelarului în Europa”, continuă cotidianul economic.

Publicaţia berlineză Tagesspiegel (de stânga) vede Franţa „despărţindu-se simbolic de Europa de Nord şi apropiindu-se de (Europa de) Sud, în termeni de îndepărtare faţă de disciplina bugetară”, iar Germania rămânând cu „prea puţini aliaţi”. Iar dacă „ieţele îşi pierd încrederea în Franţa, acest lucru va slăbi euro”.

Însă, în opinia Stuttgarter Zeitung, Franţa singură nu va putea să înduplece Germania în privinţa austerităţii. „Oricât de importantă ar fi Franţa în a face Europa să avanseze, ea nu este suficient de puternică pentru a-şi impune voinţa altor mari puteri”.

Potrivit The Independent, de la Londra, victoria lui Hollande „anunţă o schimbae în modul în care Europa va aborda criza datoriei şi felul în care Franţa va acţiona în lume”.

„Hollande triumfă în faţa politicii de austeritate a lui Sarkozy", apreciază The Times (apropiat conservatorilor), în timp ce Financial Times scrie că „Hollande obţine preşedinţia franceză, Sarkozy devine ultima victimă a bastonului ridicat împotriva puterilor în exerciţiu”.

„François Hollande a preluat puterea în Franţa, inversând tendinţa unei alunecări spre dreapta şi xenofobie în politica europeană”, relevă, la rândul său, The Guardian (apropiat de opoziţia laburistă), în timp ce tabloidul Daily Mail scrie în franceză „Au revoir président bling bling”.

„Împotriva «lanţului austerităţii», François Hollande, candidatul socialist, a promis să revină asupra unora dintre deciziile cele mai contestate ale lui Sarkozy (...). Hollande este omul care promite să transforme moştenirea Angelei Merkel şi să adopte o strategie diferită în lupta împotriva crizei şi pentru stabilizarea euro”, scrie cotidianul economic portughez Jornal de Negocios, care afirmă, în plus, că, la Berlin, Hollande „nu este persona non grata, ci aproape”.

„Hollande prevede să vorbească cu Merkel încă din această (duminică) seara despre viitorul axei franco-germane”, subliniază, la rândul său, concurentul său, Diario Economico.

„Parisul se schimbă şi Europa se schimbă", scie publicaţia italiană La Stampa (de centru-dreapta), adăugând că "probabil că multe se vor schimba în Europa" şi avertizând că „vom vedea cum îşi va ţine promisiunea” de a „rupe pactul fiscal” european.

„Franţa virează la stânga", afirmă Corriere della Sera (centru-dreapta), care relevă că, "în ultimele zile, favoritul Hollande a ştiut să rupă izolarea din Europa”. „Cuvintele preşedintelui BCE Mario Draghi (despre necesitatea obiectivului de creştere) păreau să dea dreptate pretenţiei lui Hollande de a adăuga un capitol tratatului de stabilitate", adaugă cotidianul.

„Franţa întoarce o pagină”, scrie cotidianul de centru-stânga La Republica, în timp ce, în opinia cotidianului economic Il Sole 24 Ore, Hollande este „un moderat, un social-democrat, un om liniştit. care vrea să schimbe fără să bulverseze, după cum a transmis deja City de la Londra, preocupat de atacuri împotriva bogaţilor şi lumii financiare, «nu sunt periculos»”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter