Actualitate

De ce este bine să bem zilnic bere

<p><img src="documente/stories/2012/05_mai/07/06-bere rp.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Vezi care sunt cele 12 motive pentru care medicii ne recomandă această băutură.</p>

Nutriţioniştii recomandă consumul zilnic de bere, dar cu condiţia să nu fie depăşită cantitatea de două sticle. Medicii prezintă cele 12 motive pentru care berea este benefică organismului, dar numai dacă este consumată moderat.

Berea, o băutură consumată de 7.000 de ani, este recomandată de medicii nutriţionişti datorită numeroaselor beneficii pe care le are pentru organism. De-a lungul anilor, această băutură a stârnit interesul cercetătorilor din întreaga lume şi astfel au fost realizate studii care demonstrează că berea aduce o paletă largă de beneficii, dar numai dacă este băută cu moderaţie.
Nici românii nu au rămas mai prejos la capitolul cercetarea beneficiilor berii şi au creat Centrul de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie (CSBSN) care funcţionează în Bucureşti care a fost lansat oficial în martie 2012. Iniţiativa aparţine unor reprezentanţi ai mediilor universitare, medicale şi de cercetare din ţară. Corina Zugravu, preşedinte şi membru fondator al CSBSN afirmă că este importantă realizarea unor studii despre bere pentru că este consumată de toate categoriile sociale, iar un alt argument este faptul că România se află pe locul şapte în Europa referitor la consumul de bere.

 


Berea reduce riscul de boli de inimă şi de vezică

Renumitul nutriţionist, prof. dr. Nicolae Hâncu subliniază că se recomandă consumul a două beri pe zi, iar tot ceea ce trece peste această canitate este nociv pentru organism. „Am studiat un tratat de 1.200 de pagini despre bere şi am fost uimit să aflu câte beneficii are această băutură. S-a demonstrat că băutorii de bere au o frecvenţă redusă a bolilor cardiovasculare şi a bolilor de vezică. Flavonoizii, dar şi alte substanţe antioxidante au un efect pozitiv asupra sănătăţii”, afirmă Nicolae Hâncu.

12 beneficii demonstrate ale consumului moderat de bere

Specialiştii Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie prezintă care sunt beneficiile consumului moderat de bere, demonstrate de studii realizate de medici şi cercetători:

1. Berea nu îngraşă datorită conţinutului caloric redus.
2. Este sursă de antioxidanţi deoarece conţine antioxidanţi naturali care provin din malţ ţi hamei.
3. Berea este o sursă bogată de siliciu care contribuie la prevenirea osteoporozei.
4. Este sursă de fibre solubile datorită conţinutului de orz.
5. Reduce riscul formării pietrelor la rinichi deoarece conţine puţin calciu şi este bogată în magneziu, ceea ce ar putea ajuta la protejarea împotriva formării pietrelor a bilă şi rinichi.
6. Berea are rolul de a rehidrata organismul după efort fizic deoarece conţine 93% apă.
7. Un pahar de bere pe zi creşte nivelul de colesterol bun.
8. Reduce riscul apariţiei declinului cognitiv şi a diabetului de tip II.
9. Berea reduce riscul de apariţie a bolii Parkinson.
10. Poate asigura protecţie împotriva bacteriei Helicobacter pylori, cauza apariţiei ulcerului.
11. Berea fără alcool este recomandată mamelor care alăptează deoarece antioxidanţii din bere se transmit bebeluşului prin laptele matern.
12. Berea fără alcool, o bună variantă de hidratare datorită conţinutului mare de apă şi a numărului mic de calorii de doar 17 kcal la 100 ml.


Burse de 36.000 euro pentru cercetarea berii

Centrul de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie pune la dispoziţia mediilor academice şi de cercetare din România un fond de 36.000 de euro destinaţi finanţării proiectelor de cercetare în domeniul efectelor consumului moderat de bere asupra organismului uman.

În cursa pentru burse se pot înscrie studenţi de la facultăţile Universităţii de Medicină şi Farmacie, dar şi de la facultăţi de Sociologie sau Psihologie, masteranzi, doctoranzi şi postdoctoranzi. Concursul de proiecte are loc în perioada 30 martie – 31 mai.

Ultimele Stiri
abonare newsletter