monitorulcj.ro Menu

Actualitate

Cremele de protecţie solară ar trebui compensate

Specialiștii din domeniul sănătății cred că astfel va putea fi limitat creșterea numărului de cazuri noi de cancer de piele.

 

Societatea Română de Dermatologie (SRD) propune introducerea cremelor de protecţie solară pe lista compensatelor, în condiţiile în care cazurile de cancer de piele sunt în creştere.

Cremele de protecţie solară ar putea fi cumpărate din farmacii, compensate, la fel ca orice alt medicament aflat pe listele de compensate şi gratuite. Deocamdată nu se ştie cu cât va fi compensat preţul acestor creme şi nici dacă se va aproba această idee care aparţine SRD. „SRD va înainta, atât Parlamentului României cât şi Ministerului Sănătăţii, o cerere privind modificarea Legii Medicamenelor compensate prin care cremele de protecţie solară să poată intra pe lista medicamentelor compensate”, se arată într-un comunicat al SRD.

Specialiştii clujeni în dermatologie consideră propunerea binevenită pentru populaţie. „Ar fi bine dacă ar fi introduse pe listele de compensate pentru că ar ajuta foarte mult populaţia să facă ce trebuie pentru a se proteja de efectele nocive ale razelor ultraviolete”, a declarat Rodica Cosgarea, şeful Clinicii de Dermatologie, din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj.

Specialiştii din SRD estimează că, anual, în ţara noastră se înregistrează aproximativ 2.000 de cazuri de melanoma, cea mai agresivă formă de cancer de piele. În urmă cu patru ani, potrivit datelor Centrului de Statistică Medicală din România, incidenţa melanomului era de 1,1 la 100.000 de locuitori.

Teste gratuite pentru depistarea melanomului

În condiţiile în care tot mai multe persoane sunt depistate cu cancer de piele, multe cazuri în stadii avansate, în fiecare an, clinicile dermatologice din toată ţara oferă teste gratuite pentru depistarea melanomului. Anul acesta, la Clinica de Dermatologie din Cluj, testele se vor face în data de 30 mai.

Potrivit medicilor, creşterea cazurilor de cancer de piele se explică prin expunerea la soare fără folosirea cremelor de protecţie împotriva ultravioletelor.