Actualitate

Pe Someş „navighează” PET-uri, cauciucuri şi televizoare stricate

<p><img src="documente/stories/2012/05_mai/03/03-gunoaie somes _sc_08.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Până acum, niciun clujean nu a fost sancţionat pentru gunoaiele aruncate în Someş, dar nici autorităţile locale nu au fost amendate pentru că nu curăţă zona.</p>

Până când Someşul va fi navigabil, cu vaporaşe şi bărci, se pare că pe râul care traversează oraşul vor „circula” doar PET-uri, televizoare stricate, cauciucuri şi alte gunoaie.

Someşul este invadat de gunoaie de ani de zile, cele mai vizibile fiind în zona dintre Podul Garibaldi şi Podul Horea. Râul este sufocat de deşeuri de toate tipurile, de la PET-uri şi haine, până la cauciucuri şi televizoare. Problema a fost sesizată de mai multe ori şi pe portalul domnuleprimar.ro, însă fără rezultat.

Astfel, clujeanul Claudiu Antohi spune, prin intermediul unei sesizări, că „în dreptul podului Garibaldi şi aproape în tot cursul râului se pot observa zi de zi tot felul de resturi (cauciucuri, sârme, bolovani, televizoare aruncate, etc) care strică toată frumuseţea peisajului”. În zona Podului Horea, atât în apă  cât şi pe mal, se pot observa cu uşurinţă PET-uri, haine şi chiar încălţăminte.

Oamenii cer ca Someşul să fie curăţat periodic

Clujenii solicită să fie amplasate pe râu plase care să strângă PET-urile, să se realizeze o curăţare periodică a Someşului şi o inspecţie pe cursul râului din oraş. „Mi-aş dori să mă bucur de râul Someş, aşa cum se bucură şi alţi cetăţeni de un râu care trece prin localităţile lor. Să fie curăţat periodic, să nu miroase a plante stricate şi să devină un loc de plimbare îndrăgit”, mai spune Claudiu Antohi pe domnuleprimar.ro.


Nimeni nu a fost sancţionat pentru mizeriile din apă

Reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca afirmă că firmele de salubritate trebuie să cureţe râul din zona respectivă. Pe de altă parte, reprezentanţii Brantner-Vereş afirmă că sectorul dintre Podul Garibaldi şi Podul Horea aparţine celor de la Rosal şi ei ar trebui să cureţe zona. Pe parcursul zilei de ieri, reprezentanţii Rosal Cluj nu au oferit un punct de vedere asupra acestei probleme.

Cu toate că poluarea Someşului datează de ani buni de zile, Garda de Mediu nu a reuşit să aplice nici măcar o amendă celor care aruncă deşeuri în râu, pentru că nu a fost surprins nimeni asupra faptei, spun autoritățile. Imre Lenke, comisar şef al Gărzii de Mediu Cluj subliniază că autorităţile locale sunt responsabile de curăţarea Someşului în municipiu, dar până acum nu au fost sancţionate în nici un fel.

„Nu am prins pe nimeni în flagrant când arunca deşeuri în Someş, dar autorităţile locale sunt cele care trebuie să întreţină zona. Am aplicat amenzi în Floreşti, o altă zonă pe unde trece Someşul”, declară Imre Lenke.

Asistaţii social adună gunoaiele turiştilor

Mormanelor de gunoaie de pe malurile Someşului li s-au adăugat în ultimele zile un număr mare de deşeuri, în general PET-uri, care pluteau pe tot cursul apei de la Podul Garibaldi spre centru. Cel mai probabil, deşeurile provin de la turiştii care au petrecut vacanţa de 1 Mai în aer liber, iar apoi au aruncat gunoiul în râu. De altfel, cei care au ieşit la picnic în aceste zile au lăsat mormane de deşeuri atât în Hoia şi Făget, cât şi în afara oraşului.

„În Făget, Tarniţa şi pe toată Valea Someşului Cald, cei de la Poliţia Comunitară împreună cu asistaţii social lucrau la adunarea deşeurilor. Până marţi, de pe Valea Someşului Cald au fost adunate trei maşini de gunoaie, iar într-o maşină încap 15 metri cubi de astfel de reziduuri”, explică Imre Lenke.


Garda de Mediu a făcut informare publică de 1 Mai

Inspectorii Gărzii de Mediu Cluj au supravegheat, zilele acestea, zonele frecventate de turişti şi au împărţit pliante prin care i-au informat pe turişti că deşeurile nu trebuie lăsate în natură şi care sunt locurile unde au voie să facă foc. Cu toate acestea, la fel ca şi în anii, trecuţi, clujenii ieşiţi la picnic au lăsat în urma loc mormane de gunoaie şi, în unele locuri, focuri mocnite chiar lângă marginea pădurii.

abonare newsletter