Actualitate

Cuantumul coplății va fi stabilit prin Hotărâre de Guvern

<p><img src="documente/stories/05_mai/31_ziua/04-spitale-laborator tbc spital asistenta doctor.jpg" border="0" width="450" height="257" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Ministerul Sănătăţii a supus dezbaterii publice proiectul de lege privind introducerea sistemului de coplată.</p>

Valoarea sumelor care vor reprezenta coplata asiguraţilor pentru unele servicii precum consultaţii, analize sau operaţii vor fi stabilite prin Contractul-cadru, iar suma maximă plătită într-un an va fi stabilită printr-o hotărâre de Guvern. Iniţial, plafonul maxim era prevăzut la 600 lei.

În urmă cu doi ani, conducerea Ministerului Sănătăţii anunţa introducerea sistemului de coplată prin care asiguraţii vor plăti anumite sume pentru consultaţii, analize medicale şi operaţii. Potrivit informaţiilor iniţiale, asiguratul urma să primească în schimbul banilor plătiţi, un tichet, iar valoarea totală a sumelor plătite nu putea depăşi 600 lei într-un an.

„Pentru contribuţia personală a serviciului medical pacientului i se va elibera un document numit tichet moderator pentru sănătate, prin care se face dovada realizării actului medical şi a plăţii acestuia”, afirma conducerea Ministerului de acum doi ani.

 


Ce sume erau prevăzute iniţial pentru coplată

Iniţial, Ministerul Sănătăţii a prevăzut anumite sume pentru coplată pentru fiecare serviciu medical. Astfel, coplata pentru consultaţiile medicului de familie erau prevăzute la 5 lei, iar vizitele la domiciliu în afara programului de lucru de 7 ore, 15 lei. Consultaţia la medicul specialist din ambulatoriu ar fi costat 10 lei, iar una la medicul specialist în afara programului de lucru, 20 lei. Coplata pentru spitalizarea de zi era prevăzută la 10 lei, iar pentru spitalizarea continuă, 50 de lei pe episod de internare.

Acum, Contractul-cadru va stabili valoarea coplăţii

Potrivit proiectului de lege privind coplata, postat recent de Ministerul Sănătăţii pe siteul propriu, pentru dezbatere publică, cuantumul sumelor care vor reprezenta coplata asiguratului pentru unele servicii din pachetul de servicii de bază, precum şi condiţiile în care sunt plătite acestea vor fi stabilite prin Contractul – cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate.

De asemenea, suma maximă reprezentând coplata asiguratului într-un an calendaristic se va stabili, ulterior, prin hotărâre a Guvernului. Proiectul de lege prevede ca suma percepută drept coplata în cursul unui an să nu poată depăşi a douăsprezecea parte din valoarea veniturilor nete anuale realizate.


Coplata, în favoarea pacienţilor

Conducerea Ministerului Sănătăţii asigură că noua măsură va duce la o mai bună adresabilitate a populaţiei către sistemul de asistenţă primară, la îmbunătăţirea finanţării sistemului de sănătate şi la realizarea unui control în ceea ce priveşte neefectuarea serviciilor, reducerea plăţilor informale, asigurându-se  astfel creşterea calităţii asistenţei medicale.

De asemenea, coplata va optimiza circuitul pacientului în sistem şi va fi un mecanism care va reduce utilizarea nejustificată a unor servicii din sistem, ca de exemplu accesarea serviciilor spitaliceşti.

abonare newsletter