Actualitate

Alexandru „recidivează”: a ajuns încă o dată în lotul olimpic național lărgit

<p /><img src="documente/stories/2012/04_aprilie/06/06-alexandru2.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Elev în clasa a IX-a, Alexandru Velea își confirmă din nou statutul de speranță a școlii clujene de informatică.

Pentru al doilea an consecutiv, elevul clujean Alexandru Velea s-a calificat în lotul național lărgit al României, din care se vor selecționa participanții la olimpiadele internaţionale de specialitate. Alexandru a obținut de altfel cel mai bun rezultat între participanții din Cluj, fiind totodată și singurul clujean calificat în lot.

La etapa națională a olimpiadei de Informatică, gazduită anul acesta de municipiul Iași, Alexandru a ocupat locul al treilea la categoria lui de vârsta – clasa a IX-a – fiind recompensat cu premiul al III-lea și medalie de aur. Totodată, Alexandru a intrat în barajul pentru desemnarea celor 20 componenți ai lotului lărgit de seniori, lot format din elevi ai claselor IX - XII. La barajul desfășurat miercuri, el a obținut al șaptelea punctaj al probei, dintre toţi cei 150 de competitori, clasându-se în final pe poziția a 15, poziție care îi asigură un loc în lotul național lărgit de seniori.

Performanța este cu atât mai notabilă cu cât el este doar în clasa a IX-a și a concurat pe aceleași subiecte cu cei din clasele mai mari de liceu. „Am fost singurul clujean calificat în lotul național. iar pentru mine acesta este unul dintre cele mai bune rezultate pe care le-am obținut în ultima vreme. Acum mă pregătesc pentru un nou baraj, care va avea loc la sfârșitul lunii la Botoșani și de unde se vor alege elevii care vor  participa la mai multe concursuri internaționale de profil”, a explicat pentru Monitorul Alexandru Velea.

Performanțe remarcabile și anul trecut

Deşi este doar în clasa a IX-a Alexandru se poate lăuda deja cu numeroase premii. În clasa a VI-a el a reuşit să ocupe locul 3 la Olimpiada Naţională de Informatică, iar anul trecut (când era doar în clasa a VIII-a) a participat la concursul de Informatică „Tiberiu Popoviciu”, unde a concurat cu elevi de liceu şi de unde a plecat cu premiul întâi. „Am primit o diplomă de intrare cu 10 la Facultatea de Informatică, dar din păcate este valabilă doar trei ani, aşa că n-o să pot să beneficiez de ea, rămân doar cu prestigiul. Trebuie să mai câştig una la anul (anul acesta –n.r.) ca să îmi fie de folos”, spunea atunci Alexandru.

Pe lângă Informatică, Alexandru mai este pasionat şi de Fizică, unde a reușit să obțină anul trecut o  menţiune şi la Olimpiada Naţională. În luna aprilie a anului trecut Alexandru a susţinut o probă de baraj în urma căreia s-a alcătuit lotul naţional pentru Balcaniadă.

Alexandru Velea s-a clasat pe locul a doilea, iar în urma Balcaniadei de Informatică pentru juniori, găzduită de municipiul Bistriţa, a obținut medalia de bronz.


Pregătire continuă și ambiții fără margini

Alexandru participă în acest an și la alte concursuri de specialitate precum, Algoritmiada, sau .campion - un program de pregătire de performanţă în informatică, susţinut de profesori de prestigiu şi studenţi, foşti câştigători ai olimpiadelor internaţionale de informatică, competiții la care elevul clujean a fost finalist cu rezultate notabile și în anii trecuți.

abonare newsletter