Actualitate

Impact uman devastator și pierderi uriașe: Europa arde

Europa este continentul care se încălzește cel mai rapid. Temperaturile cresc de două ori mai mult decât media globală.

Europa este continentul care se încălzește cel mai rapid. Foto: pexels.com Europa este continentul care se încălzește cel mai rapid. Foto: pexels.com

 

 


Cei mai fierbinți trei ani au fost începând cu 2020 și cei mai fierbinți zece ani începând cu 2007. Mortalitatea cauzată de căldură a crescut cu 30% în ultimii 20 de ani. Datele reies din raportul "European State of Climate 2023".

 


Baza de date internațională privind dezastrele estimează că, în 2023, în Europa, 63 de persoane au murit din cauza furtunilor, 44 din cauza inundațiilor și 44 din cauza incendiilor. 

Pierderile economice sunt estimate la peste 13,4 miliarde de euro, notează Il Messaggero.


Există un singur aspect pozitiv: producția de energie din surse regenerabile în Europa a atins un nivel record de 43%, depășind producția din combustibili fosili

Schimbări climatice extreme: Europa se confruntă cu inundații devastatoare și valuri de căldură mortale

Însă dacă observăm clima, nord-vestul Europei a cunoscut cea mai călduroasă lună iunie înregistrată vreodată, în timp ce în zonele mediteraneene s-au înregistrat precipitații mult peste media lunii. 


CITEȘTE ȘI:
Raport. România, la coada clasamentului european privind atingerea obiectivelor asumate pentru prevenirea și combaterea schimbărilor climatice.

În iulie, acest model a fost aproape inversat. În perioada de vârf a valului de căldură din iulie, 41% din Europa de Sud a fost afectată de "stres termic sever", cu posibile efecte asupra sănătății. Pe de o parte căldura, pe de altă parte precipitațiile, care în 2023 în Europa au fost cu 7% mai mari față de medie.

În rețeaua hidrografică europeană medie, debitele râurilor au fost cele mai mari înregistrate vreodată în decembrie, cu debite "excepțional de mari" în aproape un sfert din rețeaua hidrografică. 


În 2023, o treime din rețeaua fluvială europeană a înregistrat debite peste pragul de inundație "mare", iar 16% au depășit pragul de inundație "severă". 

Europa în flăcări: temperaturile cresc dublu față de media globală

Potrivit estimărilor preliminare ale bazei de date internaționale privind dezastrele (EM-DAT), inundațiile au afectat aproximativ 1,6 milioane de persoane în Europa în 2023 și au cauzat aproximativ 81% din pierderile economice din acest an.

Pe de altă parte, stresul termic a avut un impact asupra sănătății. În ultimii 20 de ani, mortalitatea cauzată de căldură a crescut cu aproximativ 30% și se estimează că decesele cauzate de căldură au crescut în 94% din regiunile europene monitorizate. 

Această tendință este cu atât mai îngrijorătoare cu cât Europa se confruntă cu un număr tot mai mare de zile cu puțin "stres termic sever", iar în 2023 s-a înregistrat un număr record de zile cu acest fenomen.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

România, locul 16 în Indexul de Performanţă în Schimbări Climatice

Schimbările climatice amenință producția de cafea. Producător: „Este din ce în ce mai greu de produs”

Ultimele Stiri
abonare newsletter