Actualitate

Peste 20.000 de clujeni au două locuri de muncă

<p><img src="documente/stories/2012/03_martie/22/loc-munca.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Cifra este mai mare decât cea a şomerilor de la nivelul judeţului.</p>

Aproximativ 9% din angajaţii din Cluj au două locuri de muncă. Printre deţinătorii a două servicii se numără nu doar cei care au câte două job-uri part-time, ci şi cei care adaugă unui loc de muncă full-time încă o jumătate de normă, petrecându-şi 12 ore pe zi la serviciu. Chiar dacă efortul depus de „angajaţii cu normă dublă” este mare, în multe dintre cazuri salariile cumulate se situează sub media netă naţională, ne asigurând nici ceea ce poate fi intitulat „un trai decent”.

„Lucrez într-o fabrică cu program 12 cu 24, 12 cu 48, iar în timpul liber fac taxi în oraş cu maşina unei firme. Adesea, după cele 12 ore de muncă în fabrică trec pe acasă, mănânc şi, fără alte pauze, îmi încep programul de taximetrist. Fac asta pentru că am o rată la apartament cu doar puţin mai mică decât salariul din fabrică, am doi copii mici, iar soţia are indemnizaţia minimă de creştere a copilului. Chiar dacă îmi petrec mai mult de jumătate din timp muncind şi am ajuns să fiu un necunoscut pentru copiii mei, cu banii pe care eu şi soţia mea îi primim în fiecare lună reuşim să acoperim doar strictul necesar”, mărturiseşte clujeanul Mihai T.

Excesul de muncă aduce probleme de sănătate şi ineficienţă

Depăşirea numărului de ore de muncă recomandat aduce o serie de probleme de sănătate angajaţilor, care, în unele situaţii, pot să determine şi moartea. „În mod normal nu trebuie să muncim mai mult de 8 ore pe zi, 6 zile pe săptămână, bineînţeles cu pauzele normale. Dacă nu respectăm acest program poate să apară acea boală numită sindrom de suprasolicitare, caracterizată prin tensiune arterială ridicată şi suprasolicitare nervoasă, care poate să ducă chiar la deces”, precizează Richard Florescu, medic de familie clujean.

Pe lângă problemele de sănătate „workaholicii”, pot avea şi un randament redus. „Având în vedere eforturile depuse, rezultatele nu au cum să fie la fel. Avem nevoie de odihnă şi chiar dacă o perioadă putem să «ne forţăm» organismul, în timp, efectele unui efort prelungit şi susţinut îşi vor pune amprenta şi asupra performanţei”, este de părere, Paladia Petrar, specialist resurse umane în cadrul Integra HR.

Angajatorii sunt „egoişti”

Argumentele clasice „sunt obişnuit cu multă muncă”, „sunt rezistent la efort”, „având un program flexibil la al doilea loc de muncă, timpul îmi permite să desfăşor ambele activităţi”, nu-i impresionează pe angajatori, potrivit Paladiei Petrar.

„Angajatorii preferă întotdeauna pe cei care au un singur job. În acest fel sunt dedicaţi firmei lor, eforturile se concentreză într-o singură direcţie şi rezultatele sunt mai bune”, spune reprezentanta companiei de recrutare clujeană.

„Şomeritul” – un al doilea job


A fi şomer este chiar un deziderat în cazul unora dintre clujeni. Astfel, fie că muncesc la negru şi încasează şi indemnizaţia, fie că lucrează pentru o firmă cu sediul social în alt judeţ decât cel care alocă şomajul, nu puţine sunt cazurile în care se evită astfel întreruperea sprijinului primit de la stat.

Potrivit ultimelor date, aferente lunii februarie, furnizate de Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă (ANOFM), numărul şomerilor din judeţ depăşeşte 13.300, rata şomajului fiind de 3,91%. Cifra ar fi şi mai mică dacă şomerii ar vrea să scape de acest statut, potrivit directorului AJOFM Cluj, Daniel Don.

„Foarte mulţi şomeri refuză să se angajeze pentru că au contracte cu firme cu sediul social în alte judeţe, beneficiind astfel şi de salariu şi de şomaj. Abia acum, în urma acordului semnat săptămâna trecută între Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă şi Inspecţia Muncii, avem acces la bazele de date pentru a putea face comparaţii. AJOFM Cluj a început deja procesul de confruntare a informaţiilor, iar pe săptămâna viitoare o să avem primele date”, a declarat Don pentru Monitorul de Cluj.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter