Actualitate

De Paşte, târguiți-vă bine pentru miel!

<p><img src="documente/stories/2012/03_martie/21/03-miei1.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Crescătorii de ovine din judeţ vor prezenta pe tarabe o ofertă consistentă pe fondul creşterii de anul trecut a efectivelor de oi cu 15%.</p>

Fermierii clujeni vor ţine mai greu de preţ anul acesta din cauza creşterii numărului de miei care vor fi sacrificaţi pentru sărbătorile Sfintelor Paşti. Prin urmare, vom cumpăra carnea la acelaşi preţ ca anul trecut potrivit secretarului general al Asociaţiei Crescătorilor de Ovine din judeţul Cluj, Alexandru Naghi.

„Miei vor fi, depinde şi de buzunarul clujenilor. Cred că se va cere aceeaşi sumă de bani ca anul trecut pe kilogram, deoarece fiind ofertă preţul nu va putea fi ridicat foarte sus”, spune inginerul.

„Din cauza faptului că Paştele e destul de devreme mieii nu vor fi foarte mari, însă peste 80% dintre ei vor avea greutatea cuprinsă între 15 şi 20 de kilograme, care este, de altfel, optimă tăierii. Mieii primesc, de regulă, concentrate pentru a se dezvolta mult mai rapid, aceştia având încă de la fătare o greutate bună pentru că, în ciuda zăpezilor mari nu au fost probleme în asigurarea furajele pentru oi”, adaugă Alexandru Naghi.

Cât am dat anul trecut pe kilogram?


Preţurile pentru carnea de miel au ajuns în pieţele clujene chiar şi la 25 de lei pe kilogram, însă comercianţii au lăsat din preţ până la 15 lei în pragul sărbătorilor. Pentru mieii vii, preţul per kilogram a început de la 10 lei.

Preţurile de piaţă au fost cu peste 20% mai mici decât în magazinele mari. Astfel, în hipermarketul Auchan s-a vândut cu 29,99 lei kilogramul, preţurile pentru jumătate de miel variind între 85 şi 197 de lei, iar pentru carnea de miel la caserolă sumele cerute au variat între 37 şi 38,99 lei.

Clujenii „au dat-o” pe oi


Crescătorii de animale din judeţ s-au orientat în ultima perioada dinspre creşterea vacilor înspre cea a oilor. Astfel, într-un singur an, numărul ovinelor din judeţ a crescut cu peste 60.000 de exemplare, de la aproape 400.000 în 2010, la peste 460.000 în 2011, în termeni procentuali reprezentând 15% din efectivul judeţului, potrivit datelor furnizate de Direcţia pentru Agricultură a Judeţului Cluj.

Pe de altă parte, îmbătrânirea populaţiei din zona rurală, precum şi perioada îndelungată în care crescătorii de animale nu au primit sprijin financiar, a determinat ca în două decenii efectivele de bovine să scadă de 2,5 ori, de la 6,32 milioane de capete, cât se înregistrau la nivel naţional în anul 1990 la 2,51 milioane de capete la începutul anului 2010. În judeţ, doar din 2009, până în 2010, efectivele de bovine au scăzut cu 20%, de la 68.000 de exemplare la 56.000.

Ultimele Stiri
abonare newsletter