Actualitate

Andrei are nevoie de 10.000 de euro pentru a fi salvat

<p><img src="documente/stories/2012/03_martie/20/07-operatie.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Medicii au decis că micul lor pacient are nevoie urgentă de un transplant de măduvă.</p>

 

Andrei Vasile Oneţiu, un băiat de 12 ani din satul Giurgiuţ, comuna Horea, judeţul Alba are nevoie de 10.000 de euro ca să trăiască. Copilul este diagnosticat cu anemie aplastică idiopatică, formă foarte severă şi singura soluţie este operaţia de transplant de măduvă.

Andrei este programat pentru operaţie pe 19 aprilie, la Spitalul de Copii Louis Turcanu din Timişoara, iar preţul intervenţiei este de aproximativ 20.000 de euro. Familia lui a reuşit să adune până acum jumătate din sumă.


La doar 12 ani, Andrei Vasile Oneţiu ştie deja ce înseamnă suferinţa, durerea şi lupta pentru viaţă. În ultimii doi ani, viaţa lui Andrei s-a derulat mai mult prin spitalele din Cluj şi Timişoara, după ce medicii i-au spus că se luptă cu o boală grea: anemie aplastică idiopatică, formă foarte severă.

Cea mai grea parte din viaţa lui Andrei a început în anul 2010 când mama lui a observat că băiatul are pete roşii pe piele, dureri de cap şi este foarte palid. Marinela Oneţiu, mama lui Andrei îşi aminteşte că au mers la medicul de familie din comună care i-a trimis la Câmpeni pentru analize. Medicii de acolo au observat însă că situaţia lui Andrei este gravă şi l-au trimis la Spitalul de Copii din Cluj-Napoca. Astfel, băiatul a ajuns la secţia de Oncologie a Spitalului de Copii şi tocmai de Ziua Copilului,  medicii i-au spus care este boala de care suferă.

„Domnul doctor Popa Gheorghe a pus diagnosticul de anemie aplastică idiopatică, formă foarte severă şi ne-a spus atunci că o să fie bine. I-a făcut tratament două zile, am mai stat în spital încă o lună şi jumătate, iar doctorul a spus că merge spre bine”, spune Marinela Oneţiu. În prima fază, Andrei s-a simţit bine trei săptămâni, dar a recăzut şi în toamnă a ajuns din nou la Spitalul de Copii din Cluj-Napoca. De data aceasta, medicii i-au făcut alt tratament, injecţii cu timoglobulină, dar rezultatele au fost zero.

Citostatice şi transfuzii săptămânale

Andrei şi părinţii lui nu au abandonat lupta cu boala şi astfel, în preajma sărbătorilor de iarnă, băiatul a început tratamentul cu citostatice şi apoi au urmat, săptămânal, transfuzii cu trombocite, dar nici această metodă nu l-a ajutat deloc pe copil. „Medicii ne-au tot spus să avem răbdare şi tot am făcut transfuzii până în iunie. Apoi au văzut că transfuziile nu au dat niciun rezultat şi ne-au trimis la Timişoara, la Spitalul Louis Turcanu”, îşi aminteşte mama lui Andrei.

Medicii timişoreni au decis: transplant de măduvă

La spitalul din Timişoara, Andrei şi părinţii lui au aflat că singura soluţie pentru salvarea vieţii lui Andrei este un transplant de măduvă care se poate face fie în Timişoara, fie la o clinică din străinătate. Medicii au luat probe de la fratele de 17 ani al lui Andrei şi sora lui de 15 ani, dar nu au fost compatibili pentru transplant.

Operaţia costă aproximativ 20.000 de euro

Până la urmă, medicii timişoreni au găsit un donator compatibil tocmai în Germania şi astfel au putut stabili data operaţiei lui Andrei: 19 aprilie. Mai rămâne însă de stabilit un detaliu foarte important, vital pentru salvarea vieţii băiatului: banii necesari pentru operaţie. Mama lui Andrei precizează că preţul operaţiei de transplant de măduvă este de aproximativ 20.000 de euro şi au adunat până acum 10.000 de euro. „Dacă am fi ales să facem operaţia în străinătate ne-ar fi costat 180.000 de euro numai operaţia de transplant. Am hotărât să facem operaţia în Timişoara dacă medicii ne-au spus că se poate şi aici şi pentru că preţul este mult mai mic”, spune Marinela Oneţiu.

Acum Andrei este internat împreună cu mama lui la Spitalul de Copii din Timişoara şi aşteaptă cu nerăbdare data de 19 aprilie care îi va aduce viaţa obişnuită de dinainte, dar numai dacă părinţii . Pentru a îndeplini visul lui Andrei, orice sumă este binevenită. Donaţiile se pot face în următorul cont, deschis pe numele lui Ioan Oneţiu, tatăl lui Andrei, la Banca Transilvania: RO38BTRL00101201F42549XX.

abonare newsletter