Actualitate

OMS recomandă interzicerea aromelor din ţigările electronice şi la introducerea măsurilor pentru controlul dispozitivelor de vapat

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a recomandă guvernelor să trateze ţigaretele electronice în mod similar cu tutunul şi să interzică toate aromele din acestea.

Se cer măsuri pentru controlul țigărilor electronice  Foto: pixabay.com Se cer măsuri pentru controlul țigărilor electronice Foto: pixabay.com

 

Unii cercetători şi activişti, dar şi unele guverne văd ţigaretele electronice, sau dispozitivele pentru vapat, drept un instrument cheie în vederea reducerii numărului de decese şi îmbolnăviri cauzate de fumat. Însă, agenţia ONU a declarat că sunt necesare “măsuri urgente” pentru controlul acestora, potrivit Agerpres.


Citând studii, agenţia a afirmat că nu există suficiente dovezi conform cărora dispozitivele de vapat i-ar ajuta pe fumători să renunţe la fumat, adăugând că acestea sunt dăunătoare pentru sănătate şi că ar putea provoca dependenţa de nicotină în rândul nefumătorilor, în special al adolescenţilor şi al tinerilor.

În toate regiunile OMS, mai mulţi adolescenţi cu vârste cuprinse între 13 şi 15 ani utilizează dispozitive de vapat comparativ cu adulţii, influenţaţi de marketingul agresiv, se arată în textul organizaţiei.



OMS a făcut apel la unele schimbări, inclusiv interzicerea tuturor agenţilor aromatizanţi, cum ar fi mentolul, şi aplicarea măsurilor de control al consumului de tutun şi în cazul dispozitivelor de vapat. Printre acestea se numără taxe mai mari şi interzicerea utilizării acestor dispozitive în spaţiile publice.

OMS nu are o autoritate în ceea ce priveşte reglementările la nivel naţional şi oferă doar îndrumări. Însă, recomandările organizaţiei sunt adesea adoptate în mod voluntar.


 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter