Actualitate

Roboţi inteligenţi prezentaţi la UBB

<p />Studenţii de la Facultatea de Matematică şi Informatică a Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB) au prezentat ieri doi roboţi inteligenţi, în cadrul competiţiei„UBBots 2012 - ziua roboţilor inteligenţi”.

Unul dintre cei doi roboţi a fost programat să identifice şi să strângă deşeurile din plastic sau metal, iar celălalt să şteargă geamuri.

Prima echipă care şi-a prezentat proiectul a declarat că scopul a fost realizarea unui roboţel care să poată identifica deşeurile de plastic sau metal, cu ajutorul unei camere video, pe care apoi să le sorteze în două containere diferite. „Considerând că majoritatea firmelor de salubrizare colectează plasticul şi metalul, avem convingerea că acest robot este util, necesar şi poate face diferenţa pentru viitorul imaginat de fiecare dintre noi”, a spus Ovidiu Pârvu, unul dintre membrii echipei.

Cealaltă echipă a realizat un robot numit Sky Washer, acesta fiind o platformă capabilă să se deplaseze în zbor şi care oferă un modul dedicat curăţării sau spălării geamurilor clădirilor. „Robotul are un giroscop, accelerometru, senzori de distanţă, şi două camere video, fiind capabil să execute mişcări foarte fine în spaţii restrânse - de corecţie, de ajustare a înălţimii şi a distanţei dintre el şi geam dar şi mişcări de curăţare”, a explicat studentul Vlad Cristea. El a precizat că deocamdată robotul doar curăţă geamurile doar de praf, el neputând suporta un recipient cu apă.

Tinerii au explicat că roboţii sunt doar nişte prototipuri şi că modele ar trebui perfecţionate, dar că această etapă ar preupune însă un parteneriat între facultate şi firme doritoare să investească într-o asemenea idee, care să asigure şi suportul tehnic sau financiar necesar. conferenţiarul Mihai Oltean, care este profesorul studenţilor, a explicat că această etapă încă nu a fost atinsă până acum, deoarece de cinci ani, de când se organizează acest concurs, doar câteva firme s-au arătat interesate de prototipuri, dar niciuna nu a mers până la capăt.

Ultimele Stiri
abonare newsletter