Actualitate

RADP ar putea primi înapoi banii pentru patinoar

<p><img src="documente/stories/11_noiembrie/12_ziua/patinoar-gheorgheni.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Instanţa de judecată a decis că expertiza prin care s-au evaluat daunele imputate de firma care a administrat patinoarul nu este conformă cu normele metodologice.</p>

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a casat sentinţa prin care Regia Autonomă a Domeniului Public RADP a fost obligată să achite despăgubiri de 3,2 milioane de lei (32 de miliarde de lei vechi) pentru pretinse pierderi suferite de societatea GPI Turism, în urma rezilierii, în 2006, a contractului de administrare a unui patinoar din cartierul Gheorgheni, iar dosarul a fost trimis spre rejudecare.

Suma executată de la RADP cuprinde 1,23 milioane de lei reprezintând venituri din activitatea de patinaj pe care societatea ar fi putut să le obţină în perioada 2006-2009, 638.290 lei reprezentând dobânzi la creditele luate de GPI şi 765.722 de lei pentru o pretinsă uzură a bunurilor achiziţionate pentru dotarea patinoarului.

 


Regia a reclamat în nenumărate rânduri faptul că expertiza contabilă care a stat la baza evaluării sumelor cerute de GPI Turism nu are o bază ştiinţifică, însă abia după ce cazul a ajuns la  ÎCCJ i s-a dat dreptate.

„Noi am tot atras atenţia asupra neconformităţii expertizei contabile, însă nu am fost luaţi în seamă”, atrage atenţia Ioan Morocăzan, directorul RADP Cluj. „Sentinţa favorabilă este primul pas spre întoarcerea executării. În ceea ce priveşte eventualele daune pe care le putem noi cere GPI Turism încă nu am stabilit nimic. Ne vom consulta cu avocatul şi vom decide ce măsuri se vor lua în continuare”, adaugă Morocăzan, pentru monitorulcj.ro.

Cum au început problemele?

Povestea datează din 2005, de pe vremea când la conducerea RADP Cluj se afla Marius Cătăniciu, soţul consilierului local Steluţa Cătăniciu. Atunci societatea GPI Turism din Zalău a încheiat un contract de asociere în participaţiune cu RADP Cluj, prin care firma sălăjeană era obligată să refacă patinoarul şi să-l administreze până în 2014. GPI era obligată contractual să ofere lunar, pe perioada sezonului rece, către RADP 20% din profit, dar nu mai puţin de 2.000 de lei. Deşi contractul prevedea ca termen de finalizare anul 2014, în 2006, Marius Cătăniciu le-a comunicat sălăjenilor că reziliază unilateral contractul.

Reprezentanţii firmei zălăuane au reclamat rezilierea ilegală a contractului şi au dat în judecată RADP Cluj.

Regia a pierdut procesul şi a fost obligată de instanţă să plătească daune de aproape 3 milioane de lei. Ulterior, conturile regiei au fost poprite pentru executarea sumei astfel încât angajaţii RADP Cluj nu şi-au încasat salariile timp de câteva luni.

Citește și:

- Familia Cătăniciu și curiozitățile RADP (http://www.monitorulcj.ro/actualitate/1453-familia-ctniciu-i-curiozitile-radp)

Ultimele Stiri
abonare newsletter