Actualitate

Clujenii sunt chemaţi să protesteze împotriva ACTA

<p>Clujenii sunt invitaţi, prin intermediul reţelei de socializare Facebook, să iasă în stradă pe 11 februarie pentru a protesta împotriva introducerii ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement sau Tratatul Comercial Anti-Contrafacere).</p>

Cei care nu sunt de acord cu ACTA sunt aşteptaţi să participe la un protest paşnic, în Piaţa Unirii, sâmbătă 11 februarie, cu începere de la ora 17.00, potrivit anunţului de pe reţeaua de socializare.

„Sâmbătă, 11 februarie, vă așteptăm în stradă, începând cu ora 17.00 pentru a protesta într-un mod pașnic și creativ împotriva ACTA. Astfel ne exprimăm solidaritatea față de celelalte țări din Uniunea Europeană participante la manifestație. Vă așteptăm la construcția unui viitor comun bazat pe libertatea de exprimare!”, arată iniţiatorii acţiunii.

În aceeaşi zi vor mai avea loc proteste similare în Bacău, Alba-Iulia, Braşov, Bucureşti, Craoiva, Sibiu, Timişoara, dar şi alte oraşe. De asemenea, pe 11 februarie sunt programate proteste şi în restul Europei, în ţări precum Belgia, Franţa, Marea Britanie, Germania, Suedia, Bulgaria.

Comisia Europeană: ACTA nu va monitoriza calculatoarele

Statele semnatare ale ACTA vor trebui să aplice „sancţiuni juridice eficace”, în cazul distribuirii, importului, radiodifuzării sau televizării, distribuirii unor opere, interpretări sau fonograme ştiind că informaţiile privind regimul drepturilor de autor în format electronic au fost eliminate.

Potrivit Mediafax, Comisia Europeană a dat asigurări că ACTA nu restricţionează libertatea de utilizare a internetului, nu va cenzura şi nu va închide site-uri web, precizând că documentul permite lupta împotriva criminalităţii organizate în cazul furturilor de proprietate intelectuală, care aduc prejudicii inovării, concurenţei loiale şi ne distrug locurile de muncă.

Comisia a mai dat asigurări, pe site-ul său, că ACTA nu are legătură cu modul în care folosim internetul în viaţa de zi cu zi şi că documentul nu va permite verificarea sau monitorizarea calculatoarelor şi a telefoanelor.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter