Actualitate

Majoritatea românilor sunt de acord cu manifestaţiile din stradă

<p><img src="documente/stories/12_decembrie/04_ziua/proteste.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Aproapte toţi românii - 98% - au auzit de manifestaţiile din stradă care au avut loc în ultimele săptămâni şi 81% consideră că ele sunt un lucru bun, relevă un studiu sociologic realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES).</p>

IRES a realizat cercetarea Percepţia agendei publice în perioada 22-28 ianuarie, în cadrul căreia au fost abordate şase teme ale unor evenimente publice care au avut loc în perioada respectivă, printre acestea fiind manifestaţiile şi deszăpezirile. Astfel, potrivit studiului 98% dintre respondenți au auzit de manifestațiile care au avut loc în ultimele săptămâni.

Dintre respondenți, 1% spun că au participat la toate manifestațiile din localitate, 4% că au participat la mai multe și alți 4% că au participat o singură dată. De asemenea, 81% dintre persoanele intervievate consideră că faptul că au avut loc aceste manifestații este un lucru bun, în timp ce 13% consideră că este un lucru rău.

Cele mai importante teme abordate de protestatari, în opinia respondenților, au fost schimbarea Președintelui și a Guvernului, precum și nivelul scăzut de trai, veniturile reduse și lipsa locurilor de muncă.

Protest direct din barcă în Piaţa Unirii

Protestele din ţară au ajuns deja la cea de-a 20-a zi, în ciuda gerului, deşi la Cluj-Napoca numărul de participanţi a scăzut semnificativ. Pentru a atrage însă atenţia, cei circa 30 de protestatari de marţi seara au adus în Piaţa Unirii o barcă portocalie şi au scandat „A venit vaporul, să plece dictatorul”, „A venit vaporul, ca să plece chiorul, mai este un loc, să-l ia şi pe Boc”, „Jos Băsescu”, „Demisia”, „Pleacă Băsescu şi lasă-ne”, „Băsescu nu uita, ţara nu-i şalupa ta”. Unul dintre protestatari s-a urcat în barcă jucând rolul lui Traian Băsescu şi a băut dintr-o sticlă pe care scria „Whisky Băse Blended - 100 la sută alcool”, după care a citit un discurs intitulat „Cea de-a doua intervenţie cu românii”.

„Sunt de meserie vânzător de flote şi nu am ratat niciodată destinaţia lor. Nu o să ratez nici vânzarea României, sunt ajutat de Emil Boculeţ, de meserie pigmeu-aghiotant, şi Jeffrey Franks, de meserie prim-balerin al operei naţionale ANAF. (...) Eu nu fac dosare, eu am inventat dosarele. Eu nu conduc PDL, eu l-am inventat, ciumpalacilor”, se arată în discursul citat.

Ultimele Stiri
abonare newsletter