Actualitate

Niciun deces din cauza gerului

<p><img src="documente/stories/2012/01_ianuarie/31/06 oameni ai strazii pe banca plase rp 01.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Oamenii străzii din Cluj preferă să stea afară, în ger, decât să fie duşi la spital sau în centre de zi. Echipele Ambulanţei Cluj au avut ieri de rezolvat doar şase cazuri sociale.</p>

Temperaturile scăzute din ultimele zile nu au cauzat niciun deces în judeţul Cluj, potrivit conducerii Serviciului Judeţean de Ambulanţă Cluj. Horia Simu, managerul Ambulanţei Cluj a declarat ieri că în ultimele 24 de ore au avut de rezolvat şase cazuri sociale, oamenii fiind afectaţi de frig. Şeful Ambulanţei a subliniat că de cele mai multe ori persoanele fără adăpost refuză să fie duşi la spital, ci preferă să îndure temperaturile scăzute de afară. „Dacă îi vezi undeva şi îi întrebi dacă vor să îi duci la spital, ei nu vor să vină. Trei persoane au fost văzute de echipele Ambulanţei, într-o maşină dezafectată, dar nu au vrut să plece de acolo”, a afirmat Horia Simu.

Medicii de la Ambulanţa Cluj îi sfătuiesc pe bătrâni şi pe bolnavii cronici să nu iasă din casă, dar dacă este necesar acest lucru, trebuie să poarte fular şi să fie îmbrăcaţi corespunzător.

241 persoane fără adăpost din ţară transportate la spital

Serviciul de Presă al Ministerului Sănătăţii a anunţat că numărul persoanelor fără adăpost care au fost transportate de către serviciile de ambulanţă şi echipajele SMURD la spitale şi în centrele sociale este în uşoară creştere faţă de ziua precedentă. Astfel, în ultimele 24 de ore, ambulanţele au transportat la nivel naţional, 241 de persoane fără adăpost.

Şi numărul deceselor cauzate de hipotermie severă a crescut faţă de ziua precedentă. S-au înregistrat 4 decese în judeţele Tulcea, Botoşani, Neamţ, Olt.
De la avertizarea cod galben de ger emisă de meteorologi, şi până în prezent, la nivel naţional s-au înregistrat 6 decese din cauza hitopermiei severe.

Atenţie la sfaturile medicilor

Ministerul Sănătăţii reaminteşte populaţiei că, în această perioadă cu temperaturi extrem de scăzute, să asculte sfatul medicilor, să evite deplasările în spații deschise și expunerea la frig,  să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor şi să consume alimente bogate în proteine, fructe şi legume.

În cazul în care este necesară deplasarea în spații deschise, este recomandată folosirea mijloacelor de protectie adecvate - căciuli, mănuși etc.

Este recomandat ca, persoanele vârstnice, în special cele cu afecțiuni cardiace și respiratorii, să evite deplasările și frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării în condiții de temperaturi scăzute. De asemenea, trebuie evitat consumul bauturilor alcoolice.



abonare newsletter