Actualitate

Clujul a realizat cele mai puține fertilizări in-vitro din țară

<p>La Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj au fost realizate anul trecut 17 fertilizări in-vitro, în cadrul programului derulat de Ministerul Sănătății, cu jumătate mai puțin decât în celelalte clinici și spitale din țară.</p>

 

Mai multe cupluri care și-au depus dosarele pentru fertilizare in-vitro la Clinica Ginecologie I din Cluj-Napoca sunt nemulțumite de faptul că lipsește o parte din aparatura necesară pentru procedura medicală, aspect care îngreunează derularea fertilizării în unele cazuri.

O statistică întocmită de Ministerul Sănătății arată că, la Clinica de Ginecologie I Cluj-Napoca, au fost depuse, în perioada iulie-decembrie a anului trecut, 122 de dosare în cadrul programului național gratuit de fertilizare in-vitro derulat de Ministerul Sănătății. Din cele 122 de dosare depuse, au fost aprobate 65, 38 au fost respinse iar 19 se află pe lista de așteptare. Din totalul dosarelor aprobate, au fost realizate 17 proceduri de fertilizare in-vitro.

Ultimii la fertilizări-vitro

Județul Cluj se situează astfel pe ultimul loc, din cele opt clinici care sunt înscrise în acest program, în ceea ce privește numărul de proceduri de fertilizare in-vitro realizate. Cele mai multe, 64, au fost realizate la Spitalul Clinic de Obstretică și Ginecologie Panait Sîrbu din București, urmat de Clinica NewLife din Iași, cu 40 de fertilizări. Celelalte clinici înscrise în program au efectuat aproximativ 30 de fertilizări anul trecut, de la începerea programului.

Cupluri nemulțumite de lipsa aparaturii

Pe forumul asociației SOS Infertilitatea apar mai multe posturi în care cuplurile își exprimă nemulțumirea cu privire la modul în care se desfășoară programul la Cluj-Napoca, mai exact lipsa aparaturii pentru injecția intracitoplasmică cu spermă (ICS), necesară în unele situații. Această problemă a fost semnalată în urmă cu o săptămână de utilizatorii forumului. „Am sunat astazi la Cluj pentru a întreba dacă au primit aparatura pentru ICS și mi-au spus să revin cu un telefon peste două săptămâni. Mi se pare foarte interesant că ne tot amână, dar mi s-a spus să stau liniștită pentru că nu vom rămâne în afara programului”, a spus una dintre utilizatoarele forumului. Alte persoane au precizat că aparatura lipsește încă de la începerea programului, adică de anul trecut, în vară.

Profesorul Florin Stamatian, coordonatorul programului de fertilizare in-vitro din Cluj, asigură cuplurile care s-au confruntat cu această problemă că „trebuie să aibă răbdare și totul se va rezolva”. El a adăugat că trebuie urmați anumiți pași care trebuie respectați în procedura de achiziționare de aparatură.

Ultimele Stiri
abonare newsletter