Actualitate

700 de tătici clujeni, în concediu de creştere a copilului

<p>Numărul bărbaţilor din Cluj care au intrat anul trecut în concediu pentru creşterea copilului a fost de 700, cifra fiind mai mică decât cea din 2010, dar egală cu cea din 2009.</p>

Numărul bărbaţilor dispuşi să rămână acasă pentru a-şi creşte copiii a fost, în 2011, de 10 ori mai mic decât al femeilor. Astfel, în cursul anului trecut, Agenţia pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Cluj a completat 7.000 de dosare pentru femeile care au intrat în concediu de maternitate.

Potrivit datelor furnizate de instituţia amintită, 900 de bărbaţi au cerut indemnizaţie de creştere a copilului în cursul anului 2010 şi 739 în 2009.

Condiţiile pentru concediul de paternitate sunt aceleaşi ca cele pentru acodarea celui de maternitate. Una dintre condiţiile acordării indemnizaţiei de creştere a copilului este ca părintele să fi avut un contract de muncă încheiat cu 12 luni înainte de ziua în care se naşte copilul. În cazul taţilor, aceştia nu pot intra în concediu de paternitate decât după încheierea celor 42 de zile de concediu pe care mama trebuie să şi le ia pentru naştere.

Stabilirea cuantumului indemnizaţiei se face ca şi în cazul mamelor, ea putând fi între 600 şi 3.400 de lei pe lună, în funcţie de veniturile pe care le-a avut fiecare înainte de intrarea în concediu. Durata concediului de maternitate poate fi de unul sau doi ani.


 

abonare newsletter