Actualitate

De ce s-a surpat centura?

<p><img src="documente/stories/2012/01_ianuarie/26/02 ion pantelimon drdp _sc_19.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Parapeții de susținere a centurii ocolitoare Vâlcele-Apahida s-au rupt din cauza acumulărilor de apă care nu au fost drenate, a explicat ieri șeful DRDP Cluj, Ion Pantelimon. Situația ar urma să fie remediată de către constructor.</p>

Ion Pantelimon, directorul Direcției Regional de Drumuri și Poduri (DRDP) Cluj, a adus ieri o serie de explicații pentru surparea parapeților de susținere a centurii ocolitoare.

După ce a explicat că pentru susținerea centurii există „o perdea de micropiloți care sunt ancorați și consolidați la partea superioară cu o grindă sau două, în funcție de solicitările constructorului și proiectantului”, Pantelimon  a adăugat că „această instabilitate s-a produs din cauza acumulărilor de apă care nu s-au drenat”. Potrivit șefului DRDP Cluj, micropiloții și ancorele nu au suferit niciun fel de destabilizare. „Practic s-au înclinat grinzile cu tot cu micropiloți. În această situație, micropiloții și-au făcut treaba. Prin acest forțaj ni s-a dovedit faptul că ei sunt ancorați unde trebuie și la dimensiunea care trebuie”, a subliniat Ion Pantelimon.

Reparațiile le va face constructorul

Directorul DRDP a precizat că reparațiile la parapeții surpați le va face constructorul. „Acea parte este în administrarea constructorului, nu a fost făcută nicio preluare. Este în curtea lui și trebuie să ia măsuri”, a completat Pantelimon. El a mai arătat că dacă constructorul nu va remedia problemele apărute în ultima vreme, îl va acționa în instanță. El a pus și problema înlocuirii consorțiului Vegyepszer – Diferit dacă nu vor repara parapeții rupți, iar această decizie ar urma să fie luată în termen de două-trei săptămâni.

Pantelimon a asigurat că traficul pe centură nu va fi oprit și nu va fi deviat în Cluj-Napoca.

Prețul centurii a crescut cu doar 27%


Ion Pantelimon a explicat și care sunt motivele pentru care prețul centurii ocolitoare Vâlcele – Apahida a crescut cu mai bine de 50% din 2006 până în prezent. Acest aspect a fost semnalat anul trecut de deputatul independent Mircia Giurgiu, în urma unui răspuns oferit de conducerea Ministerului Transporturilor la o interpelare adresată de acesta.

„Am adresat o întrebare ministrului Transporturilor, Anca Boagiu cu privire la costurile centurii ocolitoare Vâlcele – Apahida, iar în răspunsul oferit se arată că valoarea inițială a fost de peste 99.600.000 euro. În acest moment, s-a depășit cu peste 50% valoarea proiectului”, a declarat Giurgiu în luna decembrie a anului trecut.

Ion Pantelimon a precizat însă că prețul construirii centurii ocolitoare a crescut cu doar 27% față de prețul inițial. El a spus că centura trebuia să coste 130 milioane de euro, cum era prevăzut în 2006, dar s-a ajuns la un cost de 167 milioane de euro în 2012, iar printre motivele creșterii prețului se numără creșterea salariilor și scumpirea materialelor necesare lucrărilor la centură.

Ultimele Stiri
abonare newsletter