Actualitate

Pastilele de gât, pline de E-uri! Etichetele ascund cantitatea de zahăr pe care o conțin de fapt

InfoCons avertizează că pastilele de supt pentru dureri în gât conțin numeroase E-uri, dar și cantități mari de zahăr, despre care deseori consumatorii nu sunt informați corect.

Pastilele de supt, pline de E-uri! Etichetele ascund cantitatea de zahăr pe care le conțin de fapt. FOTO: Depositphotos.com Pastilele de supt, pline de E-uri! Etichetele ascund cantitatea de zahăr pe care le conțin de fapt. FOTO: Depositphotos.com

 

 


InfoCons - Organizație pentru Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip comprimate de supt, folosite pentru durerile în gât. În cele ce urmează se vor aborda aspecte precum: cantitate de aditivi alimentari, cantitate de zahăr și îndulcitori, arome identificate, substanțele active folosite, precum și informații utile referitoare la prospect.

 


Conform studiului realizat de InfoCons , 100% dintre pastilele ale căror etichete au fost supuse „radiografiei” conțin E-uri, într-o mai mică sau mai mare măsură. Pastilele de supt care au făcut obiectul studiului conțin în medie până la 2 E-uri, numărul minim de E-uri descoperit pentru acest tip de produse fiind 1, în timp ce numărul maxim descoperit este 6.

Cantitățile mari de zahăr sunt ascunse

Pe aproape 70% din etichete nu este menționată cantitatea de zahăr. În urma efectuării studiului, s-a constat faptul că zahărul apare menționat pe majoritatea etichetelor, însă pe aproape 70% din etichete nu este menționată și cantitatea. Conform studiului InfoCons, zahărul din pastilele de supt se încadrează pe o scală între 0 și 1,5 g per pastilă, în timp ce îndulcitorul este regăsit într-o cantitate încadrată între 0 și 1.1 g.


Cantitatea zilnică de zahăr recomandată de Organizația Mondială a Sănătății este de 25 g/ zi, altfel spus 5 plicuri de zahăr. În momentul administrării pastilelor de supt, trebuie avut în vedere și acest aspect, întrucât este important să nu depășim această limită. Pe parcursul unei zile, meniul este destul de variat, iar în momentul administrării comprimatelor de supt, trebuie avute în vedere și cantitățile de zahăr din celelalte produse alimentare consumate.

Sfaturi utile legate de comprimatele de supt:


  • Este indicat pentru consumatori să păstreze prospectul pastilelor de supt, pentru a-l consulta când este cazul;
  • Consultați medicul sau farmacistul pentru mai multe informații sau neclarități legate de comprimatele de supt;
  • În cazul apariției reacțiilor adverse, adresați-vă medicului dumneavostră sau farmacistului;
  • Monitorizați-vă starea timp de 5 zile. Dacă starea dumneavoastră nu se ameliorează, adresați-vă medicului sau farmacistului.

„Suntem în perioada de viroze și de gripă, avem chiar o epidemie de gripă. Dar oare gripa și răceala pot trece dacă ne tratăm cu zahăr, sare sau diferite E-uri? Sau ar trebui să luăm niște medicamente care să ne ajute cu adevărat? Haideți să citim cu atenție eticheta și să înțelegem că este posibil să cumpărăm zahăr, sare și E-uri, la un preț extrem de mare, când am putea cumpăra medicamente, poate cu un gust nu atât de bun, o culoare nu atât de atrăgătoare, nu atât de dulci, dar să dăm banii exact pe ceea ce avem nevoie. Noi am citit pentru voi eticheta și este simplu și pentru voi : puteți scana codul de bare cu aplicația gratuită InfoCons și alegeți ceea ce doriți, gestionându-vă banii cu cap”, a declarat Sorin Mierlea, Președinte InfoCons.

InfoCons a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip comprimate de supt. În cele ce urmează se vor aborda aspecte precum: cantitate de aditivi alimentari, cantitate de zahăr și îndulcitori, arome identificate, substanțele active folosite, precum și informații utile referitoare la prospect.


Ce substanțe au fost găsite?

În cadrul studiului au fost analizate  31 de produse tip comprimate de supt. Dintre acestea, 38% din produse au 1 aditiv alimentar, 25% din produse au 3 aditivi alimentari, 12% din produse au 5 aditivi alimentari, 9% din produse au 2 aditivi alimentari, 9% din produse au 2 aditivi alimentari și 3% din produse au 6 aditivi alimentari.

Conform studiului realizat de InfoCons în acest an, 100% dintre pastilele ale căror etichete au fost supuse „radiografiei” conțin E-uri, într-o mai mică sau mai mare măsură. Studiul InfoCons demonstrează că pastilele de supt „analizate” conțin în medie până la 2 E-uri, numărul minim de E-uri descoperit pentru acest tip de produse fiind 1, în timp ce numărul maxim descoperit este 6.

Informațiile de pe etichete indică apariția frecventă a E-urilor E953, E570, E334, E104 sau E954. Aditivi E953 este un produs natural cu rol de agent antiaglomerant, dar şi agent de îngroşare, emulgator, agent de acoperire (glazurare) şi substanţă – suport pentru alţi aditivi şi îndulcitor. Datorită stabilităţii la temperaturi ridicate, acest îndulcitor se foloseşte cu succes în produse tratate termic. Astfel, se poate utiliza în cantităţile prevăzute de reţete în produse de coferărie, patiserie, brutărie, în produse din fructe conservate, în deserturi diverse pe bază de cacao, grăsimi, lapte, fructe, amidon, în cereale pentru micul dejun, în produse dietetice şi suplimente alimentare etc.

E334 este un aditiv alimentar din categoria regulatorilor de aciditate, regăsit în mod natural în fructe şi cu predilecţie în mustul de struguri. Forma utilizată în industria alimentară, dar şi în cea farmaceutică şi textilă (la vopsirea ţesăturilor) este cea cristalizată, cunoscută sub denumirea de „sare de lămâie”, obţinută pe cale chimică.

E570 este un aditiv alimentar cu rol de antiaglomerant, plasticizant pentru guma de mestecat şi compus de aromă, utilizat şi în produse de patiserie, conferind aromă de unt. Se utilizează şi ca substanţă-suport pentru alţi aditivi, sau constituent al altor aditivi. Acidul stearic este o componentă normală a oricărei grăsimi. Pentru uz industrial se obţine din grăsimi animale sau vegetale.

CITEȘTE ȘI:

Napolitane cu SALMONELLA, retrase din toate magazinele LIDL din țară. ANSVSA: „Poate provoca afecțiuni grave”

Ultimele Stiri
abonare newsletter