Actualitate

Mitropolitul Andrei la hramul Catedralei din mitropolia greacă de Veria

<p>Înaltpreasfințitul Părintele Arhiepiscop şi Mitropolitul Andrei al Clujului, s-a aflat, la începutul acestei săptămânii, într-o vizită în Grecia, la invitaţia Înaltpreasfinţitului Panteleimon, Mitropolitul Veriei, unde a participat la manifestările religioase organizate cu ocazia sărbătoririi Sfântului Cuvios Antonie cel Nou, ocrotitorul spiritual al acestui oraș și patronul Catedralei Mitropolitane din Veria.</p>

 

Înaltpreasfinţitul Andrei a fost însoțit pe parcursul acestei vizite de de exarhul mănăstirilor din Eparhia Clujului, arhim. Dumitru Cobzarul, de inspectorul școlar de religie pr. Liviu Vidican şi de consilierul de misiune și protocol, arhid. Claudiu Grama.

Invitația Înaltpreasfințitului Andrei de a fi prezent la acest eveniment important din Mitropolia Veriei i-a fost adresată de Mitropolitul Panteleimon al Veriei, ca un semn de prietenie și comuniune dintre cele două Mitropolii, dar și pentru a sublinia faptul că în acest oraș, din partea de nord a Greciei, trăiește o importantă comunitate de aromâni, care încă mai simt legătura cu românii din țară. De altfel, chiar parohul bisericii Catedrale, unde sunt păstrate moaștele Sfântului Antonie al Veriei este părintele Sosipatru Pitoulias, care de asemenea este aromân.

Înaltpreasfințitul Mitropolit Andrei a participat la această sărbătoare încă de luni seara, când a slujit la Vecernia sfântului, iar a doua zi a săvârșit Sfânta Liturghie arhierească alături de Mitropolitul Panteleimon, în Catedrala din Veria, unde, alături de moaștele Sfântului Antonie cel Nou a fost adusă și icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului din Nausa. Atmosfera a fost una de mare evlavie și reculegere, ce a întărit credința că sfinții au marele rol de a uni oameni și de a aduce împreună popoare sub semnul speranței și al credinței în Dumnezeu.

În data de 17 ianuarie, alături de Sf. Antonie cel Mare, Biserica Greciei îl prăznuieşte în mod deosebit pe Sfântul Cuvios Antonie cel Nou al Veriei. Sfântul Antonie al Veriei este un sfânt care a trăit cândva după secolul XII, fiind considerat încă din timpul vieții ca un om cu viață aleasă. Imediat după trecerea la cele veșnice a fost recunoscut ca sfânt și canonizat mai târziu de Biserică. Sfântul Antonie cel nou este cinstit în toată Biserica Ortodoxă şi este trecut și în calendarele Bisericii noastre, el fiind și patronul orașului Veria, un oraș cu importanță istorică atât pentru creștinătate, cât și pentru istoria universală, deoarece a fost localitatea care l-a găzduit pe Sfântul Apostol Pavel, atunci când acesta a fost prigonit de către iudeii din Tesalonic. În Veria (Bereea biblică) există și un altar închinat Sfântului Apostol Pavel și tot acolo, în fiecare an, în luna iunie, au loc manifestări de anvergură în cinstea Sfântului Apostol Pavel.

Ultimele Stiri
abonare newsletter