Sport

Thomas Ryde: „Trofeul Carpați este o oportunitate de a arăta fanilor handbal de calitate”

Numit la cârma naționalei feminine înaintea Trofeului Carpați, Thomas Ryde și-a luat funcția în serios și a efectuat primele antrenamente la Cluj alături de tricolore.

Venit la Cluj la doar o săptămână de la numirea lui în funcția de antrenor principal a naționalei de handbal feminin, Thomas Ryde a efectuat deja primele antrenamente, înainte de Trofeul Carpați care va avea loc în perioada 20-21 martie, la Sala Polivalentă. Abia astăzi el a putut efectua un antrenament complet cu toate jucătoarele convocate de antrenorul secund, Bogdan Burcea.

Într-un interviu acordat Federației Române de Handbal, tehnicianul suedez a explicat pentru fanii handbalului românesc care sunt obiectivele sale imediate și pe termen lung.


Reporter: Ați asistat duminică la duelul dintre HCM Baia Mare și Viborg. Care este prima impresie despre handbalul românesc?
Thomas Ryde: Legat de acest meci pot spune că Baia Mare a jucat absolut extraordinar. Au avut mai multe jucătoare proaspete la dispoziție și au tranșat meciul în ultimele opt minute din prima repriză.

R.: Aveți timp scurt la dispoziție pentru a vă acomoda. Care este obiectivul numărul unu?
T.R.: Să implementez o strategie pentru formulele defensive cinci plus unu și șase în linie pe semicerc. Apoi îmi doresc același lucru și în atac și voi lucra teme invididuale cu fiecare jucătoare pentru barajul cu Serbia.


R.: Credința fanilor de handbal din România este că naționala feminină este o echipă de aur, dar cu probleme la capitolul mentalitate. Sunteți magicianul care va schimba asta?
T.R.: Oamenii au multe opinii și nu vreau să le comentez, dar există într-adevăr mult talent în echipă. Jucătoarele au o tehnică foarte bună în regim de viteză. Probabil va fi nevoie să lucrăm totuși mai mult tactic și la capitolul unitate de grup pentru că jucătoarele provin de la multe echipe. Voi face propriul research și voi discuta cu toate jucătoarele pentru a descoperi eventualele probleme.

R.: Cunoșteați jucătoare din Romania înainte să ajungeți la națională?
T.R.: Da, bineînțeles. Cu multe dintre ele m-am întâlnit în cupele europene în calitate de adversar. Sunt însă fete din noua generație de 18-21 ani și chiar mai tinere pe care nu le cunosc și sunt foarte interesat să fac asta cât se poate de rapid.


R.: Cristina Neagu este un star pe plan mondial. Ce rol va avea ea în strategia dumneavoastră?
T.R.: În primul rând să creeze situații de a marca pentru restul jucătoarelor. Când ea este în ofensivă, adversarele consumă multă energie pentru a o anihila și putem valorifica asta. Mă gândesc totodată la metode de a optimiza faza defensivă cu ajutorul ei deoarece Cristina se mișcă foarte rapid pe semicerc și înțelege bine jocul tactic.

R.: În viața privată sunteți un om de afaceri. Când credeți că handbalul poate deveni o industrie în România cu ajutorul unei strategii bine gândite de marketing?
T.R.: Începând chiar de acum! Întotdeauna există oportunități să faci business cu o asemenea echipă de valoare și cu interesul fanilor români pentru handbal. E nevoie doar să unim cele două lucruri și de o viziune că putem deveni cei mai buni din lume.


R.: Trofeul Carpați adună la start patru naționale de talie mondială. Ce așteptări aveți de la competiție?
T.R.: Este o oportunitate excelentă să arătăm fanilor handbal de calitate. Brazilia are un stil atractiv pentru spectatori, diferit de cel al naționalelor din Europa. Se bazează mult pe calitatea individuală a jucătorelor și pe handbalul în situații unu la unu, de aceea va fi o provocare pentru noi.  De partea cealaltă, Suedia și Germania au tradiție în handbal și un joc bine organizat tactic. Sper că vom juca în finala mare.

R.: Personal v-ați propus cucerirea unei medalii majore cu naționala României la următoarele turnee finale?
T.R.: Obiectivele mele sunt pe termen lung. Obținerea unei medalii este un proces în sine, construcția se face însă pas cu pas. În filosofia mea prioritățile sunt legate de îmbunătățirea calității jocului, cooperarea în cadrul grupului, eficiența jocului și optimizarea resurselor într-un mod mai inteligent.


Valentina Ardean-Elisei și Paula Ungureanu, vor da lovitura de începere în meciul lui „U” Cluj – FC Botoșani

Thomas Ryde nu a avut la dispoziție toate jucătoarele convocate la primul antrenament. Titulare în meciul de duminică HCM Baia Mare - Viborg, mai multe jucătoare de baza au fost învoite, iar Ada Nechita a acuzat dureri la genunchi, fiind menajată. Cristina Neagu a făcut joncțiunea cu lotul luni seara. În aceste condiții, tehnicianul suedez a preferat să facă un prim antrenament bazat doar pestretching și a programat un joc inedit de fotbal pentru destindere. Thomas Ryde a intrat și el la miuța cu fetele. Valentina Ardean-Elisei și Paula Ungureanu vor da azi, de la ora 15:30, lovitura de începere la partida de fotbal „U” Cluj - FC Botoșani, disputată pe Cluj Arena.

Biletele se pun spre vânzare începând de mâine

Datorită cererii mari de bilete, organizatorii vor pune în vânzare biletele încă de miercuri și la Sala Polivalentă. Ele se pot achiziționa și online pe rețeaua eventim.ro. Prețul biletelor variază între 5 și 15 lei în funcție de amplasare, iar un abonament pentru cele două zile costă 15 lei (categoria II) și 25 lei (categoria I).

Programul caselor de bilete: Miercuri (14.00-18.00), Joi (10.00-18.00), iar vineri și sâmbătă (12.00-20.00).

Orar competiție:
Suedia - Germania, vineri ora 18.00
România - Brazilia, vineri ora 20.00
Finala Mică: sâmbătă 18.30
Finala Mare: sâmbătă 20.15

Ultimele Stiri
abonare newsletter