Sport

Noua Camelia Potec s-a născut în… Cluj! - FOTO

Clujeanca Ana Iulia Dascăl s-a întors cu o tolbă plină cu medalii de la CN de înot, destinat copiilor între 11 și 13 ani. La competiția din Brăila, sportiva de numai 12 ani a cucerit 11 medalii de aur și 2 de argint.

Ana Iulia Dascăl uimește din nou. Sportiva clujeană a cucerit nu mai puțin de 11 medalii de aur și două de argint la Campionatul Național de înot destinat copiilor între 11 și 13 ani. La competiție care s-a desfășurat la Brăila, în perioada 10-13 iulie, au participat 450 de înotători.

A egalat un record vechi de 21 de ani!

Ana a urcat pe podium la toate probele competiției, fiind premiată cu aur la 50 m liber, 100 m liber, 400 m liber, 50 m fluture, 100 m fluture, 100 m spate, 200 m spate și 200 m mixt. Sportiva în vârstă de numai 12 ani a cucerit argintul la 100 m bras și 200 m bras. De asemenea, în proba de 50 m fluture, clujeanca a reușit să egaleze recordul național cu timpul de 30 secunde, record care aparținea sportivei Mariana Sica, realizat în 1993. 


Record bătut și la ștafetă

Medaliile cucerite la individual nu au fost singurele performanțe obținute de înotătoarea clujeană. Ana a făcut parte și din ștafeta clubului Swim to Perfection. Împreună cu Andrada Velea, Sorana German și Cătălina Moldovan (ultimele două se antrenează la clubul partener CS Tibi din Bistrița), Ana a câștigat trei medalii de aur în probele 4x100 mixt, 4x100 liber și 4x50 liber. La ultima probă, cele patru au reușit să doboare un record vechi de 24 ani!

Tatăl, mândru nevoie mare

La competiția din Brăila, Ana a fost încurajată de pe margine de părinții ei, Andreea și Nicolae Dascăl, și de sora ei mai mare, Alexia, tot o campioană la înot. „Care e secretul? Tratăm cu foarte multă seriozitate acest sport, investim suflet și bani ca fetele noastre să obțină performanțe. Nu mă surprinde faptul că Ana a câștigat atâtea medalii, și anul trecut a cucerit tot ce se putea câștiga. Ana are o evoluție constantă și lineară spre deosebire de Alexia, care e un pic mai emotivă, dar lucrăm și la partea asta. Sunt foarte mândru de amândouă, sunt niște fete minunate. Chiar dacă au câte două antrenamente pe zi și merg la competiții, ele au și rezultate foarte bune la școală”, a mărturisit Nicolae Dasacăl pentru Monitorul de Cluj.


Felicitată de Potec

Ana a cules laude și din partea Cameliei Potec, fosta campioană olimpică. „Au stat de vorbă. Camelia a felicitat-o și i-a spus că o urmărește îndeaproape și că are foarte multă încredere în ea. Sper să fie o viitoare Camelia Potec”, a dezvăluit tatăl Anei.

Cantonament în Spania

Ana și Alexia se bucură acum de o vacanță binemeritată. Cele două, însoțite de antrenorul Adrian Suciu, vor pleca în august în cantonament în Spania, unde se vor pregăti pentru competițiile viitoare. „Urmează o mică vacanță pentru Ana și Alexia. La mijlocul lunii august ele vor pleca într-un cantonament în Spania, unde beneficiază de toate condițiile. Se vor pregăti timp de două săptămâni, perioadă în care noi vom căuta să le înscriem la o competiție puternică internațională. Ele trebuie să-și măsoare talentul cu sportivi de valori apropiate, să poată progresa mai mult”, a explicat Nicolae Dascăl.


Mii de euro, cheltuielile anuale

Înotul e și un sport foarte costisitor. O susțin cu tărie și părinții Anei și Alexiei. Mii de euro pe an cheltuie familia Dascăl pentru ca fetele lor să-și urmeze visul. „Pentru noi va fi din ce în ce mai greu. Competițiile interne sunt destul de costisitoare, dar ele participă și la cele internaționale, unde costurile sunt mult mai mari. Ca și o comparație, înotul e aproape la fel de scump ca și tenisul. Pe an cheltuim mii de euro, bani care se duc pe deplasări, cazare, masă, înscrieri la concursuri etc. Sper să reușim să le sprijinim din resurse proprii și în continuare, dar va fi foarte greu. Îmi doresc ca și Federația să le susțină, pentru că e greu să găsești sponsori, înotul nu e un sport de masă, nu există un interes mare pentru el. În septembrie, le vom legitima la CS «U» Cluj, unde sper să avem mai multă susținere financiară”, a precizat Nicolae Dascăl.

„Ana și Alexia sunt niște copii extraordinari, muncesc mult, trag de ele la fiecare antrenament, au un potențial foarte mare. Sper din tot sufletul să calce pe urmele Cameliei Potec”, Nicolae Dascăl, tatăl Anei

Ultimele Stiri
abonare newsletter