Sănătate

MAFIA DIN SĂNĂTATE: Cum ajung datele pacienţilor din spitale pe piaţa neagră a medicamentelor

Două spitale au căzut pradă, în aceeaşi noapte, unor atacuri cibernetice. Procurorii au intrat pe fir şi încearcă să-i prindă pe hackeri.

www.wired.com www.wired.com

La Spitalul Municipal din Sighetu Marmației, toate informațiile stocate pe server-ul spitalului au fost accesate şi blocate, informează Digi24.ro. Raportările către Casa de Asigurări de Sănătate au fost sistate, aşa ca înregistrarile medicale au revenit la metodele vechi de zeci de ani, cu pixul şi hârtia. Din fericire, infractorii cibernetici au accesat fişierele instituţiei, dar nu au copiat sau compromis bazele de date.

Atac cibernetic și la Spitalul Județean de Urgență din Baia Mare. Din fericire, efectele au fost minime pentru că unitatea era dotată cu un sistem performant de protecţie. Anul trecut, un alt atac a compromis fișiere de la departamentele juridic și financiar. Conducerea spitalului a investit atunci aproximativ 200.000 de lei în programe antivirus pentru cele peste 350 de calculatoare ale unităţii.


Arthur Weber, specialist IT: „Cred că este vorba și de traficul de date personale. Vând datele personale ale clienților stocați într-o bază de date către alte grupuri de interese”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter