Sănătate

Cât de periculos este virusul Zika? Ce spun specialiştii clujeni

Toate cazurile de infectare cu virusul Zika din Europa au apărut la persoane care au călătorit în America de Sud.

Virusul Zika, extrem de răspândit în America de Sud, nu a ajuns deocamdată în România, dar în mai multe ţări din Europa (Danemarca, Marea Britanie, Italia, Elveţia, Olanda, Portugalia) au fost deja înregistrate cazuri de infectare cu acest virus. Toate cazurile din Europa au apărut la persoane care au călătorit în America de Sud, riscul să apară un focar pe continentul european fiind redus. “În Europa, nu sunt condiţii propice pentru înmulţirea excesivă a populaţiei de ţânţari care să transmită masiv acest virus. În sudul Europei nu ar fi exclus să se înmulţească ţânţarii, este un risc, dar este o problemă de durată, de ani pentru că un ţânţar care este adus cu avionul din America de Sud nu înseamnă nimic, acesta nu poate face nimic”, a explicat pentru Monitorul de Cluj, Molnar Geza, specialist în sănătate publică şi fost consilier pe probleme de boli transmisibile în Ministerul Sănătăţii.

Cum se transmite virusul Zika

Potrivit specialistului clujean, Zika este un arbovirus, adică un virus care se transmite prin înţepătura de ţânţar. Virusul a apărut pentru prima dată în Africa Centrală, în 1947. “Acest virus trebuie să aibă un rezervor natural. Virusul există în mod natural fie în regnul animal, fie la om, ţânţarul fiind doar gazda intermediară. Când o populaţie masivă de ţânţari ajunge să fie infectată atunci virusul se transmite la om”, a spus Molnar Geza. El a adăugat că încă nu se ştie cine este gazda naturală a virusului.


În America de Sud, infectarea cu virusul Zika se extinde cu repeziciune din cauză că există o populaţie masivă de ţânţari care poartă virusul, condiţiile de înmulţire a acestor insecte fiind propice.

Molnar Geza a subliniat că în Brazilia autorităţile au început deja să distrugă populaţia de ţânţari, astfel că pentru o perioadă de un an, un an şi jumătate vor fi feriţi de o nouă infectare cu virusul Zika.


Virusul Zika şi microcefalia

Infectarea cu virusul Zika nu este o boală gravă, de aceea nu trebuie să ne alarmeze faptul că nu există vaccin pentru aceasta. Se manifestă ca o gripă obişnuită, cu febră, dureri musculare plus erupţii cutanate şi conjunctivită. Boala durează câteva zile şi se instalează la şapte zile de la înţepătura ţânţarului infectat. Nu este necesară spitalizarea nici la adulţi şi nici la copii. Nu a fost înregistrat niciun deces.

Aspectul care îngrijorează însă este presupusa legătură dintre infectarea cu virusul Zika şi microcefalia la nou-născuţi. “Este doar o presupunere că virusul Zika ar cauza microcefalie la nou-născuţi pentru că în America de Sud unde există numeroase cazuri de infectare cu acest virus, s-au înmulţit şi cazurile de microcefalie”, a afirmat Molnar Geza.


Microcefalia se instalează în primele şase-opt săptămâni de sarcină, virusul având o afinitate pentru celulele tinere, astfel că atacă fătul în prima etapă de formare. Totuşi, trebuie subliniat faptul că încă se fac cercetări despre această presupusă legătură dintre virusul Zika şi copiii născuţi cu acea malformaţie a capului, nefastă pentru dezvoltarea intelectuală. Deocamdată nu este nimic dovedit.

În Brazilia, țara cea mai afectată de epidemia Zika, în urmă cu câteva zile erau examinate 3.448 cazuri suspecte de microcefalie, în creștere cu 7% într-o săptămână. Însă, numărul de cazuri infirmate a crescut cu 63%, de la 282 la 462, la sfârşitul acestei săptămâni.


În ţări din America de Sud, autorităţile au sfătuit femeile să amâne o posibilă sarcină cu şase-opt luni sau chiar doi ani. În Franţa, ministrul Sănătăţii Marisol Touraine le-a recomandat  femeilor însărcinate săşi amâne călătoriile în Martinica, Guyana şi Guadelupe, unde se înregistrează cazuri.

Vaccinul, disponibil într-un an

Un vaccin împotriva bolii provocate de virusul Zika, la care lucrează în prezent cercetători americani şi canadieni, ar putea să fie disponibil până la sfârşitul anului, au anunţat cercetători implicaţi în producerea acestuia, relatează Reuters în pagina electronic, citat de Mediafax.


Reprezentanţii universităţii canadiene din Laval speră ca testele să înceapă în septembrie, cu scopul de a se determina, înainte să fie aprobat, dacă are sau nu efecte nedorite asupra omului. O lună mai târziu, vaccinul ar putea fi disponibil pentru operaţiuni de urgenţă.

Producătorul privat de vaccin Hawaii Biotech Inc a anunţat, de asemenea, că a demarat un program în vederea testării unui vaccin anti-Zika în toamna trecută, în timp ce virusul începea să se propage în Brazilia, însă nu a programat un calendar pentru studii clinice.

Alt producător privat de vaccin, Replikins Ltd, cu sediul la Boston, a anunţat că se pregăteşte să înceapă - în următoarele zece zile - studii pe animale ale unui vaccin împotriva Zika. Datele testelor pe şoareci şi iepuri urmează să fie publicate în următoarele două luni, a declarat pentru Reuters Samuel Bogoch, preşedintele Replikins.

Ultimele Stiri
abonare newsletter