Politică

Directorul DGASPC Cluj, DEMIS de Consiliul Județean! Tămaș: „O mascaradă marca Alin Tișe”. CJ: „Curtea de Conturi arată mai multe ilegalități”

Șeful Direcţiei Generale de Asistenţă Socială si Protecţie a Copilului (DGASPC) Cluj, Daniel Tămaș, a fost eliberat din funcție de Consiliul Județean Cluj, în urma unei evaluări a activității pe anul 2019. Acesta a primit calificativul "nesatisfăcător".

Directorul DGASPC Cluj, DEMIS de Consiliul Județean! Tămaș: „O mascaradă marca Alin Tișe”. CJ: „Curtea de Conturi arată mai multe ilegalități” Directorul DGASPC Cluj, DEMIS de Consiliul Județean! Tămaș: „O mascaradă marca Alin Tișe”. CJ: „Curtea de Conturi arată mai multe ilegalități”

UPDATE: Drept la replică. Daniel Tămaș: "Acest individ de la Consiliul Județean minte"

Daniel Tămaș susține că raportul Curții de Conturi nu este finalizat, iar DGASPC a formulat deja obiecții pe mai multe puncte din document. El arată că suma de 9 milioane de lei este diferența de salarii a 372 de angajați care au fost plătiți conform unei grile de salarizare aprobată de CJ Cluj și modificată ulterior. Direcția a contestat HCL prin care era modificată grila de salarizare, câștigând procesul la Tribunalul Cluj. Urmează ca și Curtea de Apel să se pronunțe, arată Tămaș.

"În 2017 Consiliul Județean, a stabilit salariile pentru 372 de angajați, printr-o hotărâre de consiliu județean. În decembrie 2018, Consiliul Județean a apreciat că această încadrare a fost nelegală și au mai dat o hotărâre, prin care au modificat-o. Noi am atacat-o la instanță, prefectul Clujului de atunci, Ioan Aurel Cherecheș a atacat hotărârea în instanță și împreună cu sindicatul nostru, am câștigat la Tribunal, acum așteptăm sentința de la Curtea de Apel. Nu noi am făcut încadrarea, ci Consiliul Județean.


Această sumă, de 9 milioane, este diferența de salarii la 372 de angajați, din 2017. Nu este prejudiciu. Sumele au fost acordate de Consiliul Județean, noi nu am avut nicio treabă.Curtea de Conturi a făcut un calcul și a zis că dacă cei de la Consiliul Județean ar câștiga, din 2017 și până în 2020, când ar fi sentința, ar fi o diferență de sumă de 9 milioane. Instanța nu s-a pronunțat încă, procesul este pe rol.Acest raport nu este definitiv, ei au făcut o gafă, au divulgat un document care nu este finalizat. Acest individ minte. El trebuia să aștepte decizia finală, acest raport nu a trecut de toate etapele, de contestație", a afirmat șeful DGASPC.

De asemenea, directorul DGASPC a afirmat că, în cazul copilului ucis de mamă, Direcția de Asistență Socială și Medicală (DASM) a Primăriei Cluj-Napoca era responsabilă de monitorizarea acestora, odată ce copiii au fost scoși din sistemul de Protecție a Copilului prin sentință judecătorească.


"Faptul că acel copil omorât de mama sa era în monitorizarea DGASPC este o minciună ordinară a acestui individ. Copilul era în monitorizarea DASM de la Primăria Cluj-Napoca. Mama a fost în sistem în urmă cu câțiva ani, la fel și cei doi copii, în urmă cu 3 ani, dar plecarea din sistem a lor s-a făcut printr-o sentință a instanței de judecată. După părăsirea centrului, de monitorizare s-a ocupat direcția socială a primăriei. Direcția nu are competență pe reintegrarea în familie, când este o soluție dată de instanță", a mai arătat Tămaș.

De asemenea, el neagă că ar fi făcut angajări ilegale sau că ar fi folosit instituția în scopuri politice în vreun fel. Tămaș a explicat și care este situația celor 41.000 de lei din alocații aferente copiilor decedați înainte de 18 ani.


"Nu a angajat nimeni pe nimeni ilegal, acest individ habar n-are. Nu am participat la nicio activitate politică în care să implicăm logistica instituției, mașinile, în timpul sau în afara orelor de serviciu. Eu pot participa, ca persoană, în timpul liber unde vreau și la ce partid vreau. În legătură cu acești 41.000 de lei, există o procedură. Copiii care sunt la noi în sistem au acea alocație în conturi, se strâng niște bani, care rămân blocați la bancă, iar la 18 ani, dacă sunt decedați, acești bani trebuie virați. E o chestiune contabiliciască. Nu i-a sustras nimeni, sunt în conturi. Aceștia mergeau, de la bugetul de stat, la consiliul județean", a explicat Tămaș.

Mai mult, directorul susține că suma de 260.000 de lei nu a fost încă aprobată de CJ Cluj.


"A fost făcută o solicitare de 500.000 de lei, iar această sumă de 260.000 de lei nu a fost aprobată, este o minciună", mai arată el.

Știrea inițială


Directorul demis susține că, în cadrul evaluării a obținut un punctaj de 1,16, pe o scară de la 1 la 5, cu toate că și-a îndeplinit obiectivele pe anul 2019 în proporție de 99,9%. Tămaș a declarat că va contesta hotărârea la Tribunalul Cluj, așa cum a procedat și în 2017, când a fost eliberat din funcție și a obținut câștig de cauză.

„În cursul zilei de marți am fost prezent la evaluare. Acest interviu nu a fost decât un monolog al domnului președinte, mi-a adus la cunoștiință puctajul, 1,16 în condițiile în care punctajul este între 1 și 5. E o mascaradă instituționalizată marca Alin Tișe. Evaluarea funcționarului public se face pentru niște obiective pe care Consiliul Județean are obligația să le aducă la cunoștiința funcționarului în ianuarie. Mie mi-au fost aduse la cunoștiință în iunie 2019. Eu am îndeplinit aceste obiective în 99,9%. 

Am mai parcurs o dată această procedură în anul 2017, când am fost, la fel, eliberat abuziv din funcție printr-o hotărâre de consiliu județean. Am câștigat procesul în instanță la Tribunalul Cluj-Napoca. Acum, voi contesta această decizie în instanța clujeană”, a afirmat Daniel Tămaș, pentru Monitorul de Cluj.

Personalul DGASPC, fără echipamente de protecție în prima lună a stării de urgență

Directorul DGASPC acuză că, în prima lună a stării de urgență, Consiliul Județean Cluj nu a asigurat echipamente de protecție pentru personalul direcției, iar alocările bugetare pe perioada întregii perioade au fost egale cu zero. De asemenea, Tămaș arată că personalul izolat în centre nu a avut condiții decente și nici nu au fost testat pentru coronavirus.

„Materialele în centrele rezidențiale au fost distribuite în 15 și 16 aprilie, la o lună de la decretarea stării de urgență. Oamenii nu au avut materiale, au fost centre în Gherla-Dej, unde o mască a fost purtată cel puțin trei zile. Nu a fost asigurată de către cei de la Consiliul Județean hrana angajaților, ei au fost nevoiți să mănânce din hrana celor din centre câteva zile. Au dormit în condiții incredibile, pe saltele pe jos, în bucătărie. Nu s-a asigurat testarea celor aproape 400 de angajați intrați în izolare. Eu am reușit să obțin de la DSP Cluj testarea celor 400 care vor intra de sâmbătă în izolare. Au fost zero alocări bugetare de la Consiliul Județean în toată starea de urgență”, a adăugat șeful direcției.

CJ: „Decizia se bazează în principal pe raportul Curții de Conturi"

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Județean Cluj, Valentin Jucan, spune că decizia demiterii directorului a avut la bază mai multe aspecte. În primul rând, acesta a invocat un raport al Curții de Conturi Cluj din 30 martie, prin care sunt sesizate mai multe nereguli în ceea ce privește DGASPC. De asemenea, reprezentantul CJ a afirmat că Daniel Tămaș s-a folosit de concedii de odihnă sau medicale în mod ilegal. Nu în ultimul rând, Jucan a amintit tragedia petrecută anul trecut, când un copil aflat sub monitorizarea DGASPC Cluj a fost ucis de mama sa.

„Domnul director Tămaș este întreptățit să conteste în instanță hotărârea de demitere a dânsului. În ceea ce privește declarațiile lui că și-a îndeplinit mandatul, Consiliul Județean are o altă opinie, iar aceasta se bazează în principal pe raportul Curții de Conturi, care arată că au fost cheltuite sume în mod nejustificat, că resurse umane au fost folosite ilegal, că au fost făcute angajări într-un cadru nelegal, că instituția a fost folosită cu scop politic, și așa mai departe. 

Pe lângă raport, adăugăm și comportamentul din ultimele două-trei luni. Dânsul nu a fost la serviciu, decât atunci când avea nevoie să semneze documente care nu mai sufereau amânare. S-a ascuns, pentru a nu putea fi evaluat. S-a folosit de concedii de odihnă și concedii medicale pe care noi le considerăm ilegale. Am sesizat Casa de Asigurări de Sănătate, Colegiul Medicilor și Parchetul cu referire la nenumăratele concedii de boală pe care le luade pe o zi pe alta, iar noi am constat că în perioada concediului, dânsul era la întâlniri cu primari, la întâlniri de partid.Să ne aducem aminte și de tragedia de anul trecut, când un minor a murit și întregul dosar a fost pălmuit de către domul director Tămaș și cazuri similare. Toate acestea au stat la baza deciziei Consiliului Județean”, a declarat Valentin Jucan

Potrivit purtătorului de cuvânt al CJ Cluj, printre faptele semnalate de Curtea de Conturi se numără nereturnarea unor alocații aferente copiilor decedați înainte de 18 ani, în sumă de 41.000 de lei sau plăți nelegale pentru cheltuieli de personal în valoare de 9.900.000 lei.

De asemenea, Valentin Jucan susține că prima solicitare de alocare de fonduri a fost făcută de DGASPC în aprilie, atunci când suma de 260.000 de lei a fost aprobată de Consiliul Județean Cluj. 

CITEȘTE ȘI 

Protecția Copilului poate PRELUA minorii cu ambii părinți infectați cu CORONAVIRUS

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter