Politică

UNTOLD, motiv de harță între politicienii clujeni. Ce reproșuri își aduc și ce supărări le produce festivalul care a adus 45 mil. € la Cluj?

Ajuns la cea de-a cincea ediție, Festivalul UNTOLD a împărțit în două taberele în politica clujeană, liderii filialelor locale aruncându-și săgeți dintr-o parte în alta, agățându-se de nemulțumirea manifestată de o parte dintre clujeni.

UNTOLD, motiv de harță între politicienii clujeni. Ce reproșuri își aduc și ce supărări le produce festivalul care a adus 45 mil. € la Cluj? UNTOLD, motiv de harță între politicienii clujeni. Ce reproșuri își aduc și ce supărări le produce festivalul care a adus 45 mil. € la Cluj?

Organizatorii UNTOLD au confirmat, miercuri, că ediția aniversară a adunat pe malul Someșului Mic peste 372.000 de persoane din peste 100 de țări, iar banii care au rămas „moștenire” orașului nu sunt deloc de neglijat. Circa 45 de milioane de euro rămân în Cluj-Napoca în urma UNTOLD 2019, o parte din această sumă mergând spre investiții în Parcul Central, dar și în Spitalul de Copii Cluj-Napoca. Cu toate acestea, aleșii locali se înghesuie să critice festivalul, intrând într-un joc al „ipocriziei în vremea UNTOLD-ului”, așa cum menționează liderul PSD Cluj, Horia Nasra.

„Ieri (n.red. miercuri), elita luminată şi perfect morală a USR Cluj s-a întrecut în bâlbâieli pe o temă destul de sensibilă: organizarea unui festival privat de succes în centrul Clujului. Fac parte din acea minoritate de tineri clujeni, care nu a fost la UNTOLD, însă mereu am fost prezent la festivalul din Bonţida”, se arată într-un comunicat remis de PSD Cluj, în care Nasra spune că „a privit de la bun început cu reticență” finanțarea primei ediții UNTOLD de către Primărie, dar și organizarea sa în centrul orașului, care „în mod cert deranjează mulţi clujeni, în special vârstnicii şi bolnavii din spitale”.


„Pe de altă parte, trebuie să recunoaştem că, alături de Electric Castle, UNTOLD pune Clujul pe harta lumii timp de patru zile, în fiecare an. Sunt cele mai notorii evenimente ale comunităţii noastre din ultimii treizeci de ani, evenimente care aduc venituri consistente şi care fac o publicitate incredibilă oraşului şi judeţului. Că vrem să o recunoaştem sau nu, după universităţile oraşului nostru, pentru adolescenţii şi tinerii din ziua de astăzi, cele două evenimente sunt repere anuale în perioada estivală”, admite președintele PSD Cluj.

USR vrea blocarea UNTOLD... și nu prea!

Miercuri, „elita luminată și morală a USR Cluj”, așa cum îi numește Nasra, a anunțat că nu dorește blocarea UNTOLD, în schimb au fost tranșanți în presa locală. Senatorul USR Mihai Goțiu afirmase că „UNTOLD trebuie să fie organizat în afara orașului”, părere pe care declară că o susține din 2015, în timp ce deputatul Emanuel Ungureanu consideră că „mutatul festivalului pe Valea Gârbăului ar putea reprezenta o variantă la fel de bună”.


Politicienii omit însă faptul că întocmai poziția extrem de accesibilă a festivalului este factorul care atrage și mai mulți festivalieri. Nasra spune că, deși au comentat „rostul și rolul festivalului”, cerând mutarea acestuia, tot politicienii de la USR sunt cei care susțin o dezbatere deschisă pe această temă, în pofida declarațiilor directe ale lui Goțiu și „mai pe ocolite” ale altor lideri USR.

CITEȘTE ȘI: Boc trage cortina peste UNTOLD 2019: „Faima bună a Clujului trece granițele Europei!”


„Pe lângă platitudinile sforăitoare opinate de cei trei politicieni, pentru că măcar Goţiu este consecvent în atitudinea lui, comunicarea penibilă a «partidului nou», de aseară (n.red. miercuri), merită comentată”, se mai arată în comunicatul lui Nasra, liderul PSD Cluj întrebându-se de ce nu a organizat USR Cluj această dezbatere în 2018, atunci când se strângeau, la UNTOLD, semnături pentru campania „Fără penali!”?

Liderul USR Cluj critică UNTOLD, dar îl savurează?

„De ce Goţiu şi Ungureanu nu le-au expus atunci tinerilor prezenţi la festival nemulţumirile? Păi asta nu este ipocrizie domnilor? De ce dl. Cătălin Sălăgean (n.red. președintele USR Cluj) este cuprins acum de deontologia festivalieră, dar în fiecare an participa la UNTOLD? De ce domniile voastre nu aţi tras un semnal de alarmă cu privire la sutele de mii de euro acordaţi de Primărie la prima ediţie, bani pentru care Boc şi camarila PD-PNL nu găsesc explicaţii?”, se întreabă deputatul PSD de Cluj.


Nasra susține că reprezentanții USR încearcă acum – „printr-un subiect extrem de populist” – să mimeze că fac opoziție în Cluj, când „problemele municipalității de zi cu zi sunt altele”, de la aglomerația în trafic, până la gestionarea deșeurilor.

„Vă place blatul? Acesta este omul nou, UeSeRist, oameni buni, vertical şi coerent până la capăt, om nou care se distrează la festival, strânge semnături pentru o cauză politică, apoi aruncă cu noroi...”, punctează liderul social-democraților clujeni.

abonare newsletter