Politică

Declararea zilei de 15 martie ca sărbătoare a comunităţii maghiare, respinsă de plenul Senatului

Plenul Senatului a respins, luni, propunerea legislativă privind consacrarea zilei de 15 martie ca sărbătoare a comunităţii maghiare din România, raportul suplimentar negativ fiind votat de 82 senatori, în timp ce împotrivă au votat opt senatori, iar 11 s-au abţinut.

Dezbaterile generale asupra propunerii legislative au generat un schimb de replici acide între senatorul PMP Traian Băsescu şi cel al UDMR Cseke Attila, scrie Mediafax.

”Nu voi relua argumentele de la intervenţiile mele trecute cu privire la lipsa de oportunitate a acestei legi, la umilinţa pe care o aducem chiar memoriei celor care au căzut când Ungaria voia să se facă mare pe seama Ardealului. V-aş mai sublinia însă un lucru, dragi colegi de la UDMR. Mai acum câteva luni spuneaţi că pentru voi Ziua Naţională a României nu e o sărbătoare, ci o zi de doliu. De ce vreţi să ne faceţi nouă zi de sărbătoare una din cele trei zile naţionale de sărbătoare ale voastre? Este doar o întrebare, la care nici măcar nu aştept răspuns”, a spus senatorul PMP Traian Băsescu în timpul dezbaterilor.


În replică, senatorul UDMR Cseke Attila l-a întrebat, în aplauzele unor senatori, pe Traian Băsescu de ce i-a umilit pe români timp de 10 ani, cât a fost preşedinte, când le-a trimis mesaje de felicitare de 15 martie.

Fostul preşedinte Traian Băsescu a reacţionat şi el: ”Cât am fost preşedinte nu am avut nicio înţelegere cu voi, cu UDMR. Aduceţi-vă aminte că la toate alegerile şi la toate referendumurile aţi susţinut bolşevismul biruitor. Şi acum faceţi acelaşi lucru. Tot timpul voi avea respect pentru comunitatea maghiară, ca pentru orice altă minoritate, dar niciodată nu voi permite unei minorităţi să umilească românii. Iar voi cu propunerea de a face zi naţională în România din ziua voastră de 15 martie asta urmăriţi, să umiliţi românii în timp ce le spuneţi de la vârful partidului că voi urâţi ziua naţională a românilor. Vreau să ştiţi că nu puteţi să păcăliţi pe nimeni. Ştiu că vă aşteaptă Victoraş (Viktor Orban, premierul Ungariei - n.r.), căruia i-am spus la Tuşnad atâta autonomie în ungurime câtă la Caracal. Vă aşteaptă să rânjiţi - i-am păcălit pe români, le-am pus ziua în care îi omoram prin Ardeal să fie şi ziua lor naţională. Mulţumiţi-vă că vă spunem La mulţi ani! de zilele pe care vi le autoproclamaţi ca fiind zilele voastre naţionale”.


Cseke Attila a intervenit din nou, afirmând că proiectul nu prevede instituirea unei zile naţionale, ci o sărbătoare a comunităţii maghiare.

Pe 17 octombrie, plenul Senatului a retrimis la comisiile de specialitate proiectul de lege apartinand UDMR prin care ziua de 15 martie devine Ziua Maghiarilor, în pofida solicitării senatorului PMP Traian Băsescu, care a cerut respingerea acestuia, susţinând că este un element de şantaj reciproc între PSD şi UDMR.


Proiectul de lege va ajunge în dezbaterea Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

Etichete: maghiari 15 martie
Ultimele Stiri
abonare newsletter